Efterårsferie

I midten af oktober venter årets næste åndehul, efterårsferien, og så er der igen tid til at tage på eventyr med familien.

Her finder du forslag til udflugter, der ikke behøver at koste alverden, men som er hyggelige og sjove for både små og store.

Børnenes Arbejdermuseum

Lad familiens yngste opleve, hvordan det var at være børn i midten af 1900-tallet Danmark. På Børnenes Arbejdermuseum i efterårsferien bliver der nemlig stillet skarpt på arbejderbørns hverdag.

Oplev hvordan det var at bo i en lillebitte lejlighed med lokum i gården, leg købmænd for en dag eller oplev en flaskedrengs arbejde med at sortere flasker på bryggeriet. Efter endt arbejdsdag kan I slå jer løs med en swing-om i danseskolen.

Skolen holder lukket, da læreren har fri, men det skal ikke stoppe jer i at lave jeres egne kludedukker i skolestuen. Hvis børnene ikke er helt solgt på at skulle tilbage i skole allerede, kan I gå på billedskattejagt i udstillingerne på museet.

Læs mere og se åbningstider på www.arbejdermuseet.dk

 

frilandsmuseetFrilandsmuseet, oplev en svunden tid…

Oplev Frilandsmuseets historiske marked fra søndag den 16. oktober til søndag den 23. oktober kl. 10-16. Fusentaster, lommetyve og knoldesparkere men også klovne, lirekassespillere og gøglere ikke at forglemme luftgynger, lykkehjul, karrusel og meget, meget mere! Aktiviteter kl. 11-15.

www.natmus.dk/frilandsmuseet/

 

bibliotekGratis oplevelser på biblioteket

Når efterårsferien er over os med mulighed for at holde fri og være sammen, kan det være en udfordring at finde gratis udflugtsmål. Her er det oplagt at bruge ferien til at gå på børnebiblioteket og hygge sig, uanset om vinden rusker uden for eller solen skulle finde på at skinne. På landets børnebiblioteker finder man ofte et væld af tilbud af gode bøger, film, spil og puslespil som man både kan bruge på stedet eller låne med hjem – alt sammen gratis, så her kan alle være med.

 

fynske læandsbyDen Fynske Landsby

Her kan du i løbet af ugen støbe lys, lave roemænd eller bage kardemommekager i den store bageovn. Hos Kniplepigerne på Præstegården kan du lære at kniple – det er ikke så svært, som det ser ud til. I køkkenet kan du følge med i kokkepigernes forberedelser i en stor landhusholdning, og endda være heldig at få en smagsprøve.

Det også tid til kartoffelhøst. Derfor kan du også komme med i marken og grave dine egne kartofler op, nøjagtig sådan som børn gjorde det, dengang det hed kartoffelferie.

Grisen skal slagtes. I gamle dage var efteråret tiden hvor man begyndte at forberede sig til de lange vintermåneder og den sulemad, der skulle spises i juledagene. Det er den historiske baggrund for, at vi slagter en gris i efterårsferien. Det sker onsdag den 19. oktober, og sammen med en slagter og Landsbyens landmænd kan alle interesserede følge med i forløbet. Før grisen slagtes, holdes et kort oplæg om slagtningen i et historisk perspektiv.

Da slagtning godt kan være en lidt voldsom oplevelse for nogle, skal børn følges med en voksen.

Du finder den Fynske Landsby på Sejerskovvej 20, 5260 Odense S.

 

Røverknolden – Rebild naturlegeplads

På Rebilds naturlegeplads, Røverknolden, der ligger midt i en af Danmarks største skove, nemlig smukke Rold Skov, kan du spille på en snegl eller trampe på et stort træklaver. Du kan kravle ind i grævlingens hule, op i edderkoppens spind og ned igen til bålet, hvor pølser og snobrød venter.

På Røverknolden kan I sammen med ungerne gå i Tommelises fodspor og bruge alle jeres sanser: hør muldvarpen grave sig op til lyset, duft til de svulmende gule svampe, mærk frøens noprede hud og hør svalens kvidrende triller. Røverknolden er bare et af de mange familievenlige steder i Nordjylland, hvor ingen skal have lov at kede sig, men selv være en aktiv del af legen og læringen.

Læs mere på www.visitnordjylland.dk/roeverknolden-rebild

 

møns klintMøns Klint

Et 6 km langt kridtbjerg langs Møns østkyst. Møns Klint. Mægtigt. Majestætisk. De knejsende hvide kridtskrænter falder dramatisk mod det turkisgrønne hav, og står man på stranden under klinten, oplever man for et øjeblik, hvor lille og ubetydeligt mennesket er. Giv jer tid på klinten, og I vil måske se vandrefalken jage eller finde spændende forsteninger og rav i vandkanten. Lad blodet rulle i årerne, når I går op og ned ad Danmarks længste trappe – 497 trin – fra stranden til klintens top, og lad sjælen vandre med blikket ud over havet fra de mange udsigtspunkter langs klintens kant. Kørestolsbrugere, dårligt gående og forældre med barnevogn bliver ikke snydt for dette scenarie. Der er anlagt en 267 meter lang træbelagt sti til udsigtspunktet Freuchens Pynt, så alle kan tage del i en af Danmarks og verdens største naturoplevelser, Møns Klint.

Læs mere på www.moensklint.dk