Efterårsferie

Ja, ja, der er længe til, og vi har næsten lige holdt sommerferie. Men ærlig talt, så føles det en gang imellem, som om tiden har sat farten op, og lidt forberedelse til det næste åndehul, efterårsferien, gør den ikke ringere. Tværtimod.

Af Henriette Rosenthal Muld

I midten af oktober venter efterårsferien, og så er det igen tid til at finde på hyggelige sysler og udflugter med familien. Her kan I finde inspiration til oplevelser for store og små.

Museumsgården Karensminde inviterer til en hyggelig dag på landet

I efterårsferien kan man alle tre dage, være med til at tage kartofler eller roer op i marken. Man kan snitte en roelygte, deltage i det kreative værksted og arbejde i træværkstedet. Der er aktivitet i stuehuset og smedjen. Hestevognen kører og kaffestuen er åben.

Program i uge 42:

Tirsdag d. 17. oktober står i æblernes tegn. Æblerne bruges til most og ølbrygning. I kan se hvordan øl brygges, og hvordan æbler mostes.

Kreativt værksted: Kartoffeltryk.

Onsdag d. 18. oktober er slagtedag på gården. Her kan I se hvordan grisen slagtes og parteres. Der tilberedes medisterpølse og blodpølse.

Kreativt værksted: Mal en sparegris.

Torsdag d. 19. oktober er suppedag. Spis suppe og vær med til at sylte rødbeder. Karensmindes Venner serverer forskellige slags supper. Medbring et glas og få syltede rødbeder med hjem.

Kreativt værksted: Kartoffeltryk.

Adressen er Morsbølvej 102, 7200 Grindsted

 

Aktivitetspark i Helsingør

På adressen Borgmester P. Christensensvej 12, 3000 Helsingør finder man MP:H – Multiparken, som er en 10.000 m2 stor aktivitetspark, der danner ramme om en række populære uorganiserede sports aktiviteter. Her kan du dyrke street basket og fodbold på en bane, der i vintermånederne kan ændres til en overdækket kunstis-skøjtebane. Der er bowls, streetskating til både skateboardere, bmx og rollerskaterer samt et stort parkouranlæg.

Parken er åben alle dage året rundt, og der tilsyn alle dage fra kl. 15 – 22 af en medarbejder. I tidsrummet 14.30 – 19.30 er det muligt at leje udstyr som BMX, løbehjul, skateboard, rulleskøjter og sikkerhedsudstyr.

 

Hvad med at gå en tur på biblioteket?

Gå en tur på børnebiblioteket. Her finder man ofte et væld af tilbud af gode bøger, film, spil og puslespil som man både kan bruge på stedet eller låne med hjem – alt sammen gratis, så her kan alle være med.

Efterårsferie på Christianborg Slot

På Christiansborg Slot kan hele familien dykke ned i Danmarkshistorien i efterårsferien.

Her kan man opleve ”Den Forbyttede Konge” som er en børneforestilling, om en ung Christian 7. der drømmer om at blive skuespiller og slippe for at blive konge.

Man kan også gå på en spændende skattejagt: Vejen til Guldet.

Kong Frederik 3. har længe søgt efter en alkymist, der kan lave bjerge af guld. Ham har han endelig fundet. Det er den italienske alkymist Burrhi, og han har den hemmelige opskrift. Der er bare et problem; Burrhis opskrift er skrevet i kode og dele af den er forsvundet!

Derudover er der mulighed for bl.a., at få rundvisning i de kongelige stalde og lave smukke buketter i det Kongelige festkøkken.

 

0tekniskDanmarks Tekniske Museum

Gå på opdagelse blandt modeltog, motorcykler og mange andre maskiner på Danmarks Tekniske Museum.

Oplev en verden af teknologiske opfindelser på Danmarks Tekniske Museum: Se verdens ældste bil, der stadig kan køre. Kig nærmere på den danske flypioner Ellehammers fly fra 1906 og sammenlign en række modeller af den berømte danske motorcykel Nimbus. Oplev eller genoplev de gamle radioer og fjernsyn fra 1960’erne eller den populære Commodore 64 fra 1980’erne.

Adressen er Fabriksvej 25, 3000 Helsingør

 

0frilandsmuseetFrilandsmuseet i Kgs. Lyngby

I anledning af 100-året for salget af de Vestindiske øer har Frilandsmuseet en særudstilling om de danske kolonier.

Her kan I besøge fire forskellige gårde med iscenesatte tableauer, der både viser kolonivarer og den enkelte gårds særlige forbindelse til kolonierne.

Se de fine tekstiler hos den fynske fæstebonde på Lundager og hvad de eksotiske krydderier blev brugt til hos storbonden fra marsken på gården fra Ejdersted.

I gården fra Rømø vises varerne som blev hjembragt fra Nordatlanten og der fortælles om den danske mand, Hark Nickelsen, der først selv var slave i Nordafrika og siden blev slavehandler.

På museets lille herregård fortælles historien om afstemningen og salget af de Vestindiske øer i 1917.

Undervejs på vandringen fra gård til gård vil man støde på afgrøder og planter, der er plantet i anledning af koloniåret.

For børn

Mellem gårdene vil der være tønder, der både viser vej og rummer sanselige oplevelser. Stik hænderne ind og mærk, hvad der gemmer sig derinde. Eller lyt til en fortælling om det. Der vil være både et klassisk fagligt lydspor og et dramatiseret, der især henvender sig til børn og barnlige sjæle.

Adressen er Kongevejen 100, 2800 Kgs. Lyngby

 

0rundetårnStorbyferiedag i København

En ”storbyferiedag” i København med børnene, byder på masser af gratis seværdigheder. Hver dag klokken tolv, er der vagtskifte på slotspladsen ved Amalienborg, og det er et imponerende syn, som alle børn vil elske. Gå en tur ned ad Strøget, for her er ofte både gadegøgl og musikanter. Må turen det koste lidt, så er en tur i Rundetårn hvor udsigten over Københavns tage, giver kriller i maven, også altid et hit.

 

Derfor holder vi efterårsferie

Førhen blev efterårsferien kaldt for kartoffelferie, fordi børnene på gårdene skulle hjælpe deres forældre med at høste kartofler i markerne. Ferien blev indført, fordi landbrugsbørnene alligevel blev væk.

Selvom børnene fra landet i dag ikke skal høste kartofler, har man bibeholdt ferien i uge 42, da det er den eneste ferie i efteråret.

 

Kilder: Visitdenmark.dk og Natmus.dk