December – en måned fuld af traditioner…

0
92

Julemåneden er ganske særlig for mange af os. Traditionerne står i kø, og ingen skal pille ved dem, for vi ved at de virker! De bringer nemlig en helt speciel følelse af tryghed frem, netop ved den store genkendelighed i ritualerne.

Første december

Så starter julerierne. Den første låge i julekalenderen åbnes, og måske har nissen lagt en lille gave i julesokken. Den kristne jul er fejringen af Jesu fødsel, som fandt sted d. 25. december, men som vi i Danmark fejrer allerede d. 24. december, fordi dagen efter den gamle nordiske tidsregning begynder ved solnedgang. Hele december er en festlig optakt til ”fødselsdagsfesten”.

Advent

De fire søndage før jul indbyder til ekstra hygge, for her tændes adventskransen. Hvis juleaften falder på en søndag, tæller den som fjerde søndag i advent. Det er også ofte på disse søndage, man samler familie og venner til et glas gløgg og lidt juleknas. Om man tænder et lys hver søndag eller alle fire på en gang, kan vække livlige diskussioner. Ifølge traditionen som opstod i Tyskland omkring første verdenskrig, tændes ét lys første søndag i advent, næste søndag tændes både det første lys og et nyt, og så fremdeles. Oprindeligt var adventskransen bundet af gran, men i dag er det kun fantasien der sætter grænsen.

Luciadag

Den 13. december er Luciadag. Her fejrer og ærer vi den italienske helgeninde Santa Lucia, som bar lys på hovedet for at kunne hjælpe med at dele mad ud til de fattige med begge hænder. Traditionen tro, går børn luciaoptog i skoler og børnehaver, på plejehjem og arbejdspladser. Luciadagen er en festdag for lyset og den hellige Lucia, og forrest går da også Luciabruden, som bærer en krans med fire lys på sit hoved. Hun følges af et antal ”terner” som også bærer et lys i hænderne. Mens børnene går i to lige rækker i optoget synger de den traditionelle ” Santa Lucia” sang. En dejlig indledning på en mørk december-dag.

 Lillejuleaften

Den 23. december er det lillejuleaften. Det er en aften, som ofte præges af travlhed i det lille hjem, for det er sidste arbejdsaften inden julefesten kan begynde. De sidste gaver skal i hus og pakkes ind, og risengrøden skal koges for at være klar til at blive til Ris a la mande. Mange familier pynter også deres juletræ denne aften.

Endelig er det vigtigt at huske, at man altid skal byde eventuelle besøgende på noget denne dag og aften, for ellers siger folkeovertroen, at gæsterne bærer julen ud.

Juleaften

Mange går i kirke juleaftensdag. En andet fast ritual er, at samles foran fjernsynet og se Disney Show. Om aftenen spises julemiddagen, og ifølge Danmarks Statistik vinder anden over flæskestegen. Gåsesteg er også noget danskerne har fået øjnene op for, så det er også en populær spise juleaften. Når alle er ved at revne af mæthed, afsluttes måltidet med ris a la mande med en mandel i. Den der finder mandlen i sin grød, får overrakt en mandelgave.

Juletræet tændes, der danses rundt om træet imens alle ihærdigt synger med på de velkendte julesalmer. Herefter er det børnenes fest, idet det så bliver gavetid.

I nogle familier er det julemanden der kommer med en sæk med alle gaverne i til børnene, i andre familier lægges alle gaverne under træet.

 Dagene derpå

Den 25. og 26. december er helligdage. Her samles man igen til de traditionelle julefrokoster, hvor det ikke er kalorierne der er sparet på. Ofte er det store kolde bord på menuen, og der hygges og spilles spil. Det er dage hvor børnene for alvor får kigget på de nye legesager der lå under juletræet, og de voksne kan læne sig tilbage, og glæde sig over at der er lang tid til næste års julehurlumhej.