De første solstråler

Af Dea Larsen

For megen sol fører til solskoldning, rynket grov hud eller hudkræft. Du skal især passe på solen, hvis du er rødhåret, din hud ikke er vænnet til solen eller hvis du solbader ved en hvid sandstrand eller på havet. Det anbefales, at du bruger solbeskyttelsescreme.

Men hvad med i foråret?

Når solen rigtig får magt i løbet af foråret, bliver de fleste i godt humør og mange starter årets solbadning og børnene leger ude det meste af dagen. Ophold i solen er både sundt og dejligt, men for meget sol kan give solskoldning. Hyppig solbadning fører både til rynkning af huden og en forgrovning af hudens struktur.

Solskoldning

Ved en overdosering af solens stråler irriteres huden. Huden reagerer ikke med det samme, men efter nogle timer bliver huden rød, hævet og øm. Efter godt 8 timer kan der komme smerter og rødmen tiltager. Hvis udsættelsen for sollys har været meget kraftig, vil der udvikle sig blærer og smerterne tiltager. I de sværeste tilfælde vil du få feber og føle dig syg. En mild solskoldning forsvinder i løbet af få dage samtidig med, at den ødelagte hud skaller af. De mere alvorlige tilfælde med blærer kan vare i flere uger.

Soleksem

Soleksem forekommer især hos yngre, og viser sig som oftest om foråret, hvor huden endnu ikke har “vænnet” sig til solens stråler. Udslættet er kløende og består af små, blege knopper og røde plamager. De røde plamager er især lokaliseret til ansigtet, medens knopper oftest forekommer på hænder og arme.

Solbeskyttelse

Det er derfor vigtigt at huske at solcremer ikke kun er til sommerferien, men bestemt også skal benyttes i den spæde start af foråret. Børnene er ude det meste af dagen når de er i institution, de fleste institutioner smører børnene ved middagstid men du skal selv huske det om morgenen. Så selv om det ikke er helt varmt i vejret, ja så brænder solen stadig og sætter sine spor hvor de kan komme til det

Forebyggelse

Fornuftig solbadning forebygger solskoldning. Det er bl.a. vigtigt at være særlig forsigtig i foråret og den tidlige sommer, hvor huden er helt lys og dermed mest følsom. Anvend altid solbeskyttelsescreme, og undgå solen på de tidspunkter, hvor solen er stærkest, dvs. omkring middagstid.

Lindring

Er du blevet solskoldet, kan smerterne lindres ved at lægge en våd klud over den solskoldede hud, og aftersun tilfører den skoldede hud ekstra fugt.

UVA og UVB

De ultraviolette stråler i sollys medfører skader på hudcellerne. Normalt er huden i stand til selv at reparere disse skader, men ikke når huden udsættes for solens stråler i længere tid. Solens stråler består af kortbølge UVB-stråler og langbølge UVA-stråler. Det er overvejende UVB-strålerne, der giver skader på hudens celler, medens det overvejende er UVA-strålerne, der giver huden den eftertragtede farve.