Dagliglivet i parforholdet

Det der kan du ikke være bekendt!

Du har sååå dårlig musik-smag!, sagde jeg til min mand i dag, efter timer (føltes det som) med høj teenage-diskoteks-tekno, som jeg kalder det…

Men Erla, det burde du af alle vide..! Det der kan du ikke være bekendt at sige. Du kan sige, at du synes mit valg af musik ikke falder i din smag. Men at jeg har dårlig smag i musik eller ej. Det kan du ikke bedømme. Det er min smag og den er god for mig.

Hele vores snak foregik med et glimt i øjet hos begge parter. Men alligevel. Jeg indrømmer ærligt, at jeg ikke tænkte over den måde jeg sagde det på – førend han huskede mig på at vi ikke kan tillade os selv at vurdere hinandens følelser og præferencer, vi kun kan give udtryk for hvordan vi selv har det. Vi kun kan sige noget om, hvordan vi bliver påvirket af hinandens ord og handlinger.

Kan du det? Blive på egen banehalvdel, når du har noget på hjerte? Kan du blive i dine egne følelser, egne tanker når noget går dig på? For det er måske nemt nok, når det gælder ting vi er afklarede med, eller ting vi ikke har noget i klemme overfor. Men de meget vigtige ting. De meget dybe ting. De meget betydningsfulde inderste følelser. Kan du sige dem og samtidig blive på din egen banehalvdel?

For så længe du holder dig til din side af sagen, dine egne følelser, dine egne vurderinger. Så kan du faktisk sige ret meget, uden at parforholdet tager skade.

Hvor gode er I til at kommunikere i dit parforhold? På en skala fra 1-10? Hvor 10 er “vi taler om absolut alt hele tiden” og 1 er “vi taler ikke om noget nogensinde.”

Tænk over det…

For mange skænderier

Greg: “Well I don’t want to fight over this, but…”

Joan Holloway: “Well then, stop talking !!”

To linjer fra en kendt TV-serie fik mig til at tænke over alle de par jeg møder i klinikken som kommer til mig med et ønske om at sænke konfliktniveauet og skændes mindre.

De har ikke lyst til at skændes, de ønsker ikke konflikter – men de kan heller ikke stoppe (med at skændes). Og så er den dårlige nyhed desværre, at skænderierne bare fortsætter. For et skænderi stopper først når den ene (eller begge) har fået nok – og vælger at stoppe. Skænderier i parforholdet er svære at undgå helt. Og det er heller ikke nødvendigt. Men skænderier er ubehagelige – ikke mindst for børnene. For mange skænderier gør børnene utrygge og bange. For mange skænderier gør at mor og far er kede af det og at de har en ulyst for hinanden. For mange skænderier skaber en trykket stemning, som kan forplante sig som en følelse af ubehag i børnene. Børnene mærker forældrenes sindstilstand og bliver påvirket af den. De ved der er noget galt – men de ved ikke hvor det kommer fra og de ved ikke hvad de skal gøre for at stoppe det. De er magtesløse.

I alle nære relationer, i alle forhold opstår der uenigheder. Det er naturligt. Men der er mange måder at være uenig på og mange måder at løse uenighederne på. Uenighederne behøver ikke at foregå som ukontrollerede skænderier – eller som en knusende tavshed.

Rollemodel for skænderier

Forældre er rollemodeller for sine børn – også når det gælder konflikthåndtering og skænderier. Det er vigtigt at huske på, især når bølgerne går højt og man er opslugt af sine konflikter.

Det der er vigtigt at lære sine børn er:

Det er ok at have konflikter og være uenig

Det er muligt at blive gode venner igen

Mor og far tager ansvar for at løse sine konflikter

Mor og far tager ansvar for sine egne frustrationer

Det er vigtigt at løse de konflikter, der fylder i parforholdet. Det kræver ikke medfødte egenskaber, og ansvarsfuld konflikthåndtering er noget alle kan lære. I moderne parterapi lærer I at tale om jeres konflikter og finde en måde at løse dem på ansvarsfuldt og med respekt for hinanden.

Få styr på dine frustrationer – undgå at skyde med løse hagl

Hold på de ting du går og tænker på og måske er frustreret over. Tænk dig om en ekstra gang inden du buser ud med alt det, der ligger dig på hjerte. Sorter i dine tanker og frustrationer: Er det noget du absolut skal og må dele LIGE nu – eller kan det med fordel vente indtil du selv har fået en lille smule mere styr på hvad du ønsker fra din mand?

Problemer er sjældent så akut-vigtige, at de ikke kan vente indtil du har nået at tænke dig om.

Grunden til at du skal vente er, at når du buser ud med ting inden du overhovedet har styr på hvad du selv mener og ønsker, så kaster du unødvendigt dine usorterede frustrationer over på din mand. Du kaster noget ud i luften, som du ikke engang selv altid ved hvad er – og gæt engang hvad hans chancer for at hjælpe dig er? Jep, rigtigt!! Tæt på NUL. Det svarer lidt til at jeg siger til dig: Jeg er så frustreret, kan du lige fikse det? Hvad? Kan du måske være en lille smule mere specifik? Vil du nok svare. For du ved jo ikke hvad jeg vil (du er ikke tankelæser) og det er din mand altså heller ikke (selv om jeg absolut gerne indrømmer, at det kunne være rart ind i mellem). Så gør ham og dig selv en tjeneste: Træk pausekortet og vent et øjeblik med at fyre løs…

ErlaAf Erla Heinesen Højsted, aut. Psykolog, specialiseret i børn og familier, rådgiver hos Wize Me Up