Curling eller omsorg?

I de sidste par år er ordet curlingforældre, blevet et ord der relativt hurtigt bliver kastet ind i diverse debatindlæg, curlingkortet er efter min mening ved at være så brugt, at når man ser et opslag om forældre, så kan med garanti finde en kommentar i sporet, der henviser til at forældrene er curlingforældre.

Der er ingen tvivl om at ordet er sagt eller skrevet med en negativ mening, hvilket også gør, at der helt sikkert er flere forældre der har stillet sig selv spørgsmålet: Er jeg curling mor eller bare omsorgsfuld? Og jeg kan faktisk godt forstå, hvis man selv kan blive i tvivl, for ordet curling bliver smidt om sig i alverdens forskellige sammenhænge, hvor det efter min mening overhovedet ikke hører hjemme. For hvad er definitionen af en curlingforældre?

Hvad betyder curling?

Helt korrekt oversat så er det forældre, der er overbeskyttende, som forudser eventuelle vanskeligheder eller problemer, som deres barn kan komme ud for, på deres vej gennem livet og dermed blander de sig ved at forsøge at “feje” foran barnet, så det ikke selv kan lære at begå sig, og selv lave fejl og dermed lære af dem.

Hvornår er man curlingforældre?

Men er man så selv en curling forældre fordi man vejleder sit barn på bedste måde, eller fordi du kører dit barn i skole, til fritidsinteresser mv. Fordi du har mulighed for det? Det er der helt klar nogen der mener, hvis man læser diverse kommentarer på de sociale medier.

Er man curlingforældre hvis serviceniveauet i hjemmet er i den høje ende i forhold til den dovne teenager? Eller er man curling fordi, at der altid er plads i dobbeltsengen ved mor og far, hvis den lille har brug for ekstra omsorg i en periode? Eller hvis man har økonomisk råderum til at støtte den unge økonomisk i sit ungdomsliv, mens det studerer?

Meningerne er mange og forskellige, men en ting er helt sikkert, og det er, at når der åbnes for en forældredebat, så er der helt sikkert flere der smider curling kortet.

Hvad er det rigtige at gøre?

Skal man sige, at alt det barnet selv kan, det skal det gøre selv? For eksempel at de skal smøre deres madpakker dagligt, fordi det kan de godt?

Den holdning deler jeg ikke. Der er rigtigt mange ting de godt kan selv, og når de er mindre, synes de også det er sejt, når der er ting, de godt selv kan. Den begejstring holder så ikke hele vejen op i tween/teen tilværelsen, der kan der også være tider, hvor de godt ved de kan selv, men derfor står de nok ikke og hopper i køkkenet hver eneste aften/morgen der skal smøres madpakker. Jeg vil heller ikke slæbe dem ind i køkkenet fast en dag i ugen for at hjælpe med aftensmaden. Køkkenet er åbent og hvis de synes det er hyggeligt at lave mad sammen af og til, så kommer de gerne selv og byder ind, ikke fordi de nok synes det er det fede at stå i køkkenet og lave boller i karry, men fordi de synes samværet er hyggeligt.

Flere undersøgelser har vist, at de børn der rent faktisk klarer sig bedst, er de børn der får forældrehjælp. Så hvorfor skal man så ikke hjælpe? Tiderne har ændret sig, og vi lever ikke i 50´ og 60´erne. Børnene er mere i daginstitution, skole mv. end de var dengang. Desværre må man så også erkende at det er korrekt at flere og flere forældre kompensere for at have en travl hverdag ved at give deres børn for eksempel flere materielle goder, og udvise en adfærd som kan virke til, at man forkæler eller overbeskytter sit barn.

Stop med at smide rundt med begrebet

curling familie

Det er synd at man smider om sig med begrebet i den grad som man gør, da det efter min mening kun skaber en negativ energi, og giver en forvridning af hvad begrebet curling forældre betyder.

Måske betyder ordet noget forskelligt afhængigt af, hvem der siger det? måske er det i virkeligheden blot vores forskellighed, i hvordan man skal være forældre, og hvor meget og hvor lidt man skal gøre for sit barn, der kan sætte sind i brand og få folk til at kaste ordet efter forældre på nettet, uden af vide hvem der reelt er modtageren.

Jeg kan stolt melde ud, at hvis det betyder at, jeg er en curling mor fordi jeg kører mine børn, når det er muligt i skole, til deres fritidsinteresser mv. smører deres madpakker, lægger deres rene tøj på plads, eller af og til får kuller af de store støvfnug på teen-værelset og dermed lige giver det den store tur, lader dem overnatte i min seng når der er behov for dette – Ja! Så er jeg bestemt en curling mor, men efter min mening er det ikke at være curling blot almindelig omsorg – og måske mere en moderne mor!

At prioritere …

Vi har ikke prioriteret det store hus, de mange rejser eller den store bil, hos os har vi prioriteret familielivet. Der er altid forskellige veje man kan vælge, og ingen er efter min mening forkerte, de kan ofte afhænge af de omstændigheder der er gældende, i den enkelte familie. Men det aldrig forkert, uanset hvilke kår man kommer fra at prioritere familielivet. Det at have tid og overskud til familielivet, at have tid til at vise den omsorg og empati som alle børn fortjener.

Jeg mener, at man skal gøre alt med måde, man skal kunne skelne mellem hvordan man hjælper, og hvornår man skal bede dem om at få fingeren ud af en vis legemsdel og komme i gang selv. Og formår man dette, kan jeg ikke se at det er noget i vejen for, at man både servicere, hjælper og vejleder sit barn. Kender man til den balance og formår at agere ud fra den, så får man efter min mening altså ikke små uselvstændige curlingbørn.

Læs Connie Petersens sidste Blog indlæg om at aflæse sit barns signaler her.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments