Coronavirus – hvordan snakker vi med børnene?

Der er vist ingen i Danmark, eller for den sags skyld i verdenen, der ikke ved hvad Coronavirus eller Covid-19 er. Vi er alle påvirket af de forholdsregler vi skal tage, og alle de informationer vi får igennem nyhederne. Men hvordan formidler vi informationen til vores børn?

Meningerne er sikkert mange. Skal vi afskærme børnene så meget som muligt fra nyhederne, ved at zappe væk fra de tv-kanaler der fortæller om Coronavirus? Og så fortælle dem at de ikke skal tænke over det og at alle overreagerer? Eller skal vi fortælle dem at vi måske også selv frygter, hvad dette skal ende med?

Vi taler om det

I vores familie har vi valgt, ikke at afskærme vores piger fra det der sker. Vi ved, at selvom vi ville vælge at zappe væk fra alle nyhederne, så ville de blive mødt af skolekammerater som ville snakke om det, og sikkert også være bange for hvad der kunne ske med dem, eller deres familier hvis de skulle blive ramt af denne virus.

coronavirus, covid-19

Mor kommer man i sådan en container når man bliver syg?

Da vi startede med at høre om denne virus, som på daværende tidspunkt ikke var kommet til Danmark, snakkede vi ikke så meget om det, og det fyldte umiddelbart heller ikke ret meget hos vores børn. Eller det troede jeg i hvert fald ikke, indtil vi en dag kørte forbi firmaet Boxit, hvor min datter på 11 år, spurgte til alle de containere, der var placeret på deres plads.

Hun spurgte “Mor er dette ikke en container?” og til dette svarede jeg blot ja i farten og hæftede mig så ikke videre ved dette spørgsmål. Men da hun så igen sagde “Mor er dette sådan en man kommer i, når man får den der virus?” Så var jeg godt klar over at nu var der altså noget der krævede min opmærksomhed.

For hvorfor spurgte hun om dette? Hvorfor troede hun at man puttede syge mennesker i en metal container? Og det viste sig så at, det hun havde hørt som karantæne altså i hendes hoved var en container, min datter vidste jo ikke hvad karantæne betød og havde derfor hørt det som container.

Jeg kunne slet ikke bære at hun troede at syge mennesker blev puttet ind i en metalkasse og gemt væk, så der var ikke andet at gøre end at finde ud af, hvordan vi som forældre ville formidle den information, og hvor meget og hvordan vi skulle informere dem, så de ikke gik og fik forkerte billeder på nethinden eller troede at vi alle nu skulle dø. For døden er jo virkeligt noget der kan fylde i et barns hoved. Mister jeg mine forældre, bedsteforældre eller hvad sker der helt præcist med os alle? Og skal vi alle nu begynde at gå med masker?

De skal ikke gå og være bange

Hjemme hos os har vi valgt at være åbne omkring Coronavirus, og snakke om det som der bliver meldt ud fra myndighederne. Vi fortæller pigerne at vi ikke er bange for at blive syge, men at det er vigtigt at man passer på dem der er ældre og syge, og dette gør man fx. ved at huske at vaske sine hænder og have en lille håndsprit i lommen.

Vi er alle berørte af de tiltag/forholdsregler der bliver taget. fx. når de arrangementer de skulle have deltaget i, bliver aflyst eller når man skal passe ekstra meget på når vi færdes i den kollektive trafik. Vi synes det er vigtigt, de ikke selv går og er rigtigt bange, og dermed måske også får skabt sig en masse tanker/billeder i hovedet, som i virkeligheden skaber en langt større angst.

Vi snakker med børnene om hvad der sker

Lige nu ser vi at flere og flere rammes i Danmark, så det kommer jo helt automatisk tættere på os, da det nu ikke længere “kun” er ude i verdenen det sker. Børnene kender måske endda nogen der har været ude og rejse, og derfor mener jeg at det er meget vigtigt, at snakke med børnene om hvad der sker og hvorfor der handles nu som der gør.

Vi reagerer alle forskelligt, og det er vel også ganske naturligt. Men jeg tænker bestemt ikke at der er nogen forældre, der synes at deres børn skal gå og have så stor en frygt at, de ikke kan sove om aftenen, eller måske endda være bange for at gå i skole.
Vi som forældre ved ikke, hvordan vi skal forholde os om en uge. Ja vi ved vel ikke engang hvad der meldes ud fra myndighederne i morgen. Men denne bekymring kan jeg ikke se nogen grund til at overføre til vores børn.

Vi får efter min mening ikke trygge børn ved at bagatellisere situationen og afskærme dem for info, da det i sig selv også kan være angstfremkaldende, da de måske så bare hører en masse snak fra deres skolekammerater, som kan give nogle forkerte billeder i hovedet. Ja som fx. at syge kommer i en container. Så mit råd er, snak med børnene og fortæl dem at det er vigtigt at vaske sine hænder, som det jo i øvrigt altid er, men lige nu er det et godt tidspunkt at huske dem ekstra meget på det. Ved at der er en åbenhed, kan børnene stille spørgsmål og vi kan hjælpe med at fjerne de billeder som de har i hovedet, og som måske gør dem frygteligt bange.

Læs Connies tidligere indlæg om curling og omsorg her:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments