Børnefødselsdag – en skøn dag.

De fleste forældre kender dilemmaerne. Skal vi holde fødselsdag , hvor, hvordan og for hvor mange.

Af Lone Carmel

Børnene vil ofte gerne fejres og det er med til at skabe en masse fælles oplevelser i klassesammenhænge. Det kan være en ide at slå det sammen med flere. Særligt når de bliver større, så de forstår at det ikke kun er dem der fejres. Dels kommer man tæt på de andre forældre og børn i planlægningen og dels giver det et sammenhold med de børn der skal holde noget sammen. Det er billigere og nemmere at være flere om det.

Senere hen bliver det ofte for de nærmeste venner, men har man overskud og vilje er det et stort bidrag til klassens fællesskab at holde det samlet – enten for drengene eller pigerne eller hele klassen. Det giver meget til alle. Selvom det kan tage pusten fra de fleste voksne, får de unge oplevelser som de ikke glemmer og du lærer dit barns liv godt at kende.

Når børnene er små, er det også hyggeligt at have dets gruppe eller stue med hjemme. Hvis ikke der er plads hjemme, kan det være på legepladsen med varm saft og boller. Min erfaring viser at det er nærværet fra de voksne, der har den største betydning for succes, mere end det er hvor stort projektet er slået op. Stemningen er som alle andre mærkedage i familien, det bærende for om fødselsdagen bliver skøn. For børnene giver det mest mening at blive fejret og hyldet med tid og fokus, fremfor at forældrene er så forvirrede eller står i køkkenet hele tiden. Som mor og far vil du gerne gøre det så godt. Forberedelse kan give den struktur og ramme, som der skal til. Der er utallige sjove ideer og muligheder (på nettet) og kan være en ide at have et par lege i ærmet. Hele tiden skal ikke være planlagt, for ofte hygger børnene sig blot i hinandens selskab. Ofte kan de små synes det er sjovt med en leg og jo større børnene bliver jo mere ungdommeligt bliver ”legene”. Så det starter med boldkast når de er små og ender med diskodans i de større klasser.

Jo større barnet er jo mere kan de også inddrages i, hvad der er skønt for dem. Igen må du som voksen, gøre det det du kan overskue og være med til. Det kan være en balancegang mellem at have styring, uden at have kontrol. Samtidig med at kunne give slip, uden at det hele bliver hat og briller. Sommetider kan børnene godt synes det er for meget og blive følelsesmæssig overvældet. Så kan det være en ide med et lille roligt hjørne. Du kan med fordel tage en ven med til at hjælpe, så der er plads til at børn er forskellige. Der skal være plads til at det må gå sin egen gang. Til slut kan forældre med fordel sidde et kvarter når de henter og få kaffen, mens børnene slutter af. Når noget har været skønt kan det være øv at skulle hjem. Det vigtigste er at det ikke skal overstås. Så skal det nok blive en skøn fødselsdag for dig og ikke mindst dit barn.