Børn og dårlige sprogvaner

Min søn kan ikke høre hvordan han taler til os, det er som om det er blevet en dårlig vane at være spydig. Kan man komme ind i en dårlig sprogvane, og hvis ja, hvordan kommer man ud af det igen?

Kære forælder

Man kan sagtens komme ind i en dårlig sprogvane. Og som det er med alle andre dårlige vaner, så skal der sættes hårdt ind, hvis man vil ændre dem, idet de ligger som en ofte ubevidst automatikadfærd.

Start med at tale med din søn for at bevidstgøre ham om problemet. Fortæl, hvordan du har det med de spydige bemærkninger, og vær konkret i, hvad du ønsker dig af ham i fremtiden. Du kan fx indlede med: ”Jeg bliver ked af de spydige bemærkninger og vil virkelig gerne have, at vi kan tale pænt til hinanden”. Sørg også for at give ham plads til at forklare sig og tal om, hvilken tone I begge ønsker jer.

Start med en fælles strategi

Nu kan I lægge en fælles strategi for vaneændringen. En såkaldt hvis-så-strategi. Hvis han kommer med en spydig bemærkning, så gør vi sådan her. Det kunne være, I blev enige om, at du blot siger ’hov’ fremover, hvis der kommer en spydig kommentar, for at gøre ham opmærksom på den dårlige vane. Eller at han skal tage opvasken, eller noget helt tredje. Det er op til jer.

Husk at rose den positive adfærd for at forstærke den. Det gør du fx ved at sige: ”Jeg nyder virkelig, at der ikke er så mange spydige kommentarer mere – det er virkelig dejligt, at du gør en indsats for at gøre mig glad”.
Man kan fastholde forandringen dels ved løbende at give ham påmindelser om jeres aftale/strategi og dels gennem løbende snakke, hvor han forpligter sig på at forsøge at ændre den dårlige vane.

Husk, at adfærdsændringer kommer inde fra – det vigtigste er altså, at din søn er med på vognen fra starten. Og husk at være tålmodig – adfærdsændringer sker med små skridt, og det tager tid.

Held og lykke.
Kærligst, Annemette

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments