Bæredygtig og miljøvenlig rengøringsklud

Måske tænker du, at en rengøringsklud er en…ja, rengøringsklud. Her kan jeg så oplyse, at her tager du fejl, og jeg vil også gerne forklare hvorfor.

Af Henriette Rosenthal Muld

Mon det har undgået din opmærksomhed, at plastik i verdenshavene er et kæmpe problem? Nej vel, og før du tænker: hvad nytter det, at jeg bekymrer mig om det, kan du rent faktisk gøre en forskel, når det handler om et renere miljø og øget fokus på bæredygtighed. Det er nemlig, hvis vi alle giver et nap med, der begynder at tegne sig et større billede. Når det drejer sig om rengøring og alle de rengøringsklude, der ”skyller” gennem en husholdning, har Vileda gjort det dejlig nemt for os at vælge både bæredygtigt og miljøvenligt.

En rengøringsklud med mange år på bagen

Det er Vileda Wettex rengøringsklude, som du skal kigge efter, næste gang du er på indkøb af rengøringsklude. Det var en svensk ingeniør Curt Lindquist, som i 1949 fik patent på et nyt absorberende materiale. En dag kom han hjem og tog familiens kødkværn og kværnede en af de svampe han producerede til en flad masse, og ideen til en tynd og meget sugende husholdningsklud var opstået.

Biologisk nedbrydelig klud

Vileda Wettex rengøringsklud er et 100 % naturligt produkt, som er produceret af bomuld og cellulose. Det betyder, at du ikke belaster miljøet med mikroplast. Cellulosen er en træmasse, som kommer udelukkende fra FCS certificerede svenske skove. Bomulden er genanvendt overskudsbomuld fra spinderier. Denne rengøringsklud er kendt for sin fremragende sugeevne, og kan suge 15 gange sin egen vægt. Vileda Wettex er ikke en engangsklud, og den kan sagtens vaskes i vaskemaskinen, og genanvendes. Når den ikke kan mere, kan du komme den på din kompostbunke eller i affaldsspanden med bioaffald. Efter otte uger er kluden formuldet, og er blevet til jord.

Genbrugsmaterialer og miljøhensyn

Hos Vileda gør de alt for, at undgå at bruge skadelige stoffer i hele produktionsprocessen, ligesom rengøringsartiklerne transporteres kortest muligt, da transport også er en vigtig faktor i det store miljøregnskab. Al emballage er designet til at være genanvendelig, og hele tiden optimeres brugen af genbrugsmateriale. På http://www.vileda.com/dk/wettex-svampeklud-3-pak.html kan du læse mere om Wettex og se hvilke butikker der fører kluden.

Du også kan bruge kluden til at så karse på. Læg kluden på en tallerken og strø karsefrø på kluden. Hæld vand på kluden og sørg for at den holdes fugtig, så har du karse til din frokost.