At blive storesøster er en stor omvæltning

Kære Annemette.

Jeg er mor til en fireårig, der er blevet storesøster for fire måneder siden. Jeg føler mig utilstrækkelig, når jeg har hentet hende i børnehaven og vi kommer hjem.

Hun vil ikke selv gå op ad trappen og hun sætter sig på tværs, hver gang jeg beder hende om, at gøre noget i stil med at tage jakke og sko af. Noget som hun sagtens kan i børnehaven.

Hvad gør jeg, for at tingene glider lidt lettere om eftermiddagen, hvor jeg er alene hjemme med begge børn og lillesøster kræver meget opmærksomhed?

Kære forælder

At blive storesøster er en stor omvæltning – at skulle dele opmærksomheden og blive stillet større krav kan være hårdt. Heldigvis er jeres datter så stor, at du har mulighed for at tale med hende om det – om både hendes og dine ønsker og behov.

Jeg vil foreslå, at I tager en snak, bare dig og hende. At du skaber en hyggelig ramme omkring snakken og sætter god tid af til den. Det kan fx være i en weekend eller en eftermiddag, hvor far er sammen med lillesøster. Indled med at spørge hende, om hun ikke også kunne tænke sig nogle hyggeligere eftermiddage uden konflikter? Tag en snak om, hvad I hver især har af ønsker og læg en fælles plan for, hvordan en god eftermiddag kan se ud.
Sørg for at være konkret i dine ønsker, fx: ”Jeg bliver så glad, når du selv går op ad trappen”. Fremhæv eksempler, hvor hun har været rigtig god og samarbejdsvillig og ros hende for det (ros fremmer adfærden).

Når I har talt jer frem til, hvordan en hyggelig eftermiddag kunne se ud, vil jeg foreslå, at I laver en tegning/skema for jeres eftermiddage. På den måde kan hun via billeder se, hvad der forventes af hende, og hvad hun kan forvente af dig. Måske aftaler I, at hun selv tager overtøj på, når du henter hende i børnehaven, at hun får lov at sidde på barnevognen på vej hjem, at hun selv går op ad trappen, og at det første I gør, når I er hjemme, er at sætte jer i sofaen med en god bog og have krammetid.
Hæng skemaet et centralt sted i hjemmet, hvor I kan se det og huske det.

Med en fælles aftale om jeres helt egen faste eftermiddagsrutine håber jeg, at I kan komme (nogle af jeres) konflikter i forkøbet.

Held og lykke,

Annemette

Læs vores tidligere brevkasse indlæg her: bornogfritid.dk/er-mit-barn-jaloux/