
Vi ved godt at grønt er godt, men det kan være svært at få nok af det sunde og grønne i en travl familie-hverdag. Læs med her, og få et par nemme ideer…
Vi har brug for en varieret kost for at få fyldt vores depoter op med de vigtige vitaminer og mineraler, og dem får vi bedst gennem grøntsager, og gerne mange af dem. Derudover hjælper vi også klimaet ved at skrue op for grøntsagerne og ned for kødforbruget. Så der er faktisk flere gode grunde til at fylde os med de gode grønne sager.
Børn / frugt og grønt
Børn fra 4-10 år bør spise 300-500 g frugt og grønt om dagen. Børn over 10 år bør spise 600 g frugt og grønt om dagen. Mindst halvdelen skal være grønsager. Vælg gerne de grove grønsager som rodfrugter og kål. Børn kopierer ofte forældrenes madvaner. Så hvis du ikke spiser grønsager, gør dine børn det sikkert heller ikke. Børns smagssans skal udvikles hen ad vejen. Det er derfor vigtigt at give børn masser af smagsprøver på forskellige grønsager. Lad dem smage uden at tvinge dem til at spise op, når de prøver noget nyt.
Tips til mere frugt og grønt i hverdagen
- Spis frugt eller grønt i alle dagens måltider.
- Spis grøntsagerne både rå, som gnavegrønt i salater eller tilbered dem. Du kan f.eks. bage, koge, dampe eller stege dem.
- Bland grøntsager i kødretterne, wokretten, kødsovsen og frikadellerne.
- Frosne grøntsager eller grøntsager på dåse er gode og nemme valg, når det skal gå stærkt.
- Server en ”før-aftensmad-tallerken”, en tv-tallerken eller hygge-tallerkenen, hvor du skærer frugt og grønt ud i passende stykker – det bliver hurtigt spist af både børn og voksne.
- Gå efter årstidens friske grøntsager og frugter, så får du det højeste indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter.
Både de frosne og dem på dåse tæller med
Også de frosne og dem på dåse, f.eks. frosne ærter eller flåede tomater. Løg og andre grønsager i sammenkogte retter, wokretter eller grønsager på pizzasnegle osv. tæller også med i regnskabet om de 600 gram frugt og grønt dagligt.
Grøntsager med grøntsagsdip
Lav en lækker grøntsagsdip og dyp sprøde grøntsagsstænger heri. Så får du dobbelt op på grøntsagsindtaget, alt imens, du nyder lækre snacks, der kan stille den lille snacksult både middag og aften.
Læg snacks på køl
Gør kål på den lille sult med en snackkasse, du aftenen før har fyldt med f.eks. klargjorte gulerødder, agurker i stave og blomkålsbuketter. Så er det nemt lige at snuppe en snack.
Spis alle farver
Grøntsager i forskellige farver indeholder forskellige vitaminer og mineraler. De røde og orange grøntsager indeholder bl.a. betacaroten (vitamin A), mens de mørkegrønne grøntsager bl.a. indeholder calcium, folat og jern. Det er derfor vigtigt, at du spiser forskellige slags grøntsager.
Husk bælgfrugterne
Bælgfrugter er også grøntsager. Bælgfrugter er samtidig en god kilde til protein. I en plante rig og varieret kost med kun lidt kød, spiller bælgfrugter derfor en særlig rolle i forhold til at dække dit behov for protein.
Vidste du at:
Frugter og grønsager er rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter og kostfibre, der alle beskytter dig mod hjerte-kar-sygdomme.
Fakta om frugt og grønt
Der er mange sundhedsfordele ved at spise frugt og grønt. Et højt indtag af frugt og grønt har vist sig, at:
- Sænke kolesteroltallet.
- Sænke blodtrykket.
- Give en god mæthedsfornemmelse og forebygger overvægt.
- Stabilisere blodsukkeret – især de grove grønsager.
- Øge kroppens immunforsvar.
Kilder: www.hjerteforeningen.dk www.altomkost.dk www.sæson.dk