Vinterferie…lidt af hvert

20

Vinteren er tiden, hvor vi kryber sammen og putter under tæppet i sofaen. Varm te og røverhistorier må der til, og måske også en god film i flimmeren. Men hvad med vinterferien? Skal den foregå med brædder under fødderne på fjeldet, på en solbeskinnet strand eller måske på vores hjemlige breddegrader?

 

 

Rejselyst…

For børnefamilier med børn i skolealderen, eller i familier hvor mor eller far er ansat i det danske skolevæsen, ligger tidspunktet for vinterferien rimeligt fast. Uge syv eller otte danner rammen for den ugelange ferie, som falder på et tørt sted – eller rettere – et koldt og mørkt sted. Juleferien er for længst glemt, og januar er både lang og kedelig, med mindre man lige er så heldig at have fødselsdag denne måned. Lægger man planer om at rejse på eventyr i vinterferien er det klogt, hvis muligt, at navigere uden om de to førnævnte uger, hvor efterspørgslen på ferieaktiviteter ofte afspejles i forhøjede priser, og myldretid så det er svært at komme til.

 

Pige drikker kakao…eller bliv hjemme

I en travl hverdag hvor mange eftermiddage går med at bringe, hente, bringe og hente børnene igen til og fra de utallige fritidsaktiviteter, som mange danske børn dyrker, kan vinterferien være et tiltrængt pusterum fra hverdagen, også selv om hverdagen er en god en af slagsen. Ferie behøver ikke at være lig med, at vi styrter af sted ud i verden. Bliv hjemme og mærk roen sænke sig, når vækkeuret ikke tyranniserer fra morgenstunden, og alle får lov til at vågne i eget tempo. Lad lysten afgøre hvad der skal ske i løbet af dagen, og husk at det faktisk også er ok, at lave ingenting og bare ”nulre” rundt i nattøj, til langt op ad formiddagen.

 

Dyrk kulturen i børnehøjde

Hold øje med hvilke museer der afholder særarrangementer for børn i vinterferietiden. Både Louisiana i Humlebæk, som har en hel afdeling særligt dedikeret til børn, og Nationalmuseet i København, byder på spændende aktiviteter og oplevelser for både børn og voksne. ZOO plejer også, at være et populært besøgsmål for både store og små i vinterferien. Her kan man nyde, at se alle ”vinterdyrene” i deres yndlings-årstid.

Den gamle bySå sødt som i game dage

I Århus er det oplagt at besøge Den Gamle By, som byder indenfor i hyggens tegn for hele familien. I gamle dage når mørket faldt på, var det eneste, der for mange lyste op et simpelt, dog kostbart, tællelys. I Vinterferien kan du komme forbi og dyppe dit helt eget lys eller lave dine egne bolsjer.

 

 

 

 

Læs højt…

Gør det til en hyggelig event, at gå på børnebiblioteket sammen inden ferien. Selvfølgelig skal børnene have lov at vælge nogle gode bøger, som de gerne vil have læst højt, men det er faktisk også ok at vælge nogle, som den voksne har lyst til at læse højt for børnene. Det gør det meget hyggeligere for alle parter når den står på højtlæsning. Forbered hyggestunden og skær frugt i mundrette stykker og lav en kande saft, før I sætter jer tilrette med bogen. Uden mad og drikke duer helten ikke, og børn kan hurtigt tabe koncentrationen, men kan lige så hurtigt komme på sporet igen, med lidt proviant.

 Voksen getaway”Voksen get-away”

Når familien er tilgodeset med ferie i den mere eller mindre officielle vinterferieuge, er det altså i orden, at mor og far snupper en ”weekendferie”, hvor ungerne enten råhygger hos venner, eller bliver forkælet hos bedsteforældrene. Det er en udbredt misforståelse, at det først er når man er slidt helt ned til sokkeholderne, man fortjener lidt voksentid sammen med sin elskede. Nogle forældre føler, at det er at svigte ungerne at stikke af på weekend med tilhørende ”voksenforkælelse”, og kommer derfor ikke af sted. Smid skyldfølelsen overbord, og gør forsøget.