Pages Navigation Menu

Vinterferie i sol eller sne?

Vinterferie i sol eller sne?

Begge dele lyder fortryllende, når efteråret svøber sig omkring os med sin kølige regnfulde luft.

Af Henriette Rosenthal Muld

Sidste år var det som om, efteråret havde besluttet sig for at blive hængende lidt længere. Vinteren var længe om at indfinde sig, men da den endelig gjorde og afløste de endeløse regnbyger, endte den lige så brat, som den kom og afløstes af ren sommer i maj. Det føltes som et lidt specielt vejrlig og nu står vinteren, endnu en gang, for døren, og nu er det et oplagt tidspunkt til, at kigge nærmere på om det måske er en hyggelig vinterferie, der skal stå øverst på julens ønskeliste? Og skal det så være en sol- eller skiferie, eller måske noget helt tredje?

Hvis man ikke har mulighed for at stikke af på dyre udlandsrejser, så er det også fint, at holde en ”hjemmehyggeferie” med nærvær og tid til at være sammen.

Uge syv eller otte

For børnefamilier med børn i skolealderen, eller i familier hvor mor eller far er ansat i det danske skolevæsen, ligger tidspunktet for vinterferien rimeligt fast. Uge syv eller otte danner rammen for den ugelange ferie, som falder på et tørt sted – eller rettere – et koldt og mørkt sted. Juleferien er for længst glemt, og januar er både lang og kedelig, med mindre man lige er så heldig at have fødselsdag denne måned. Lægger man planer om at rejse på eventyr i vinterferien er det klogt, hvis muligt, at navigere uden om de to førnævnte uger, hvor efterspørgslen på ferieaktiviteter ofte afspejles i forhøjede priser, og myldretid så det er svært at komme til.

ferie-solSolferie i den mørke årstid

Nogle er til skiferie andre er knapt så begejstrede for tanken om kulde, og er udelukkende til solferie også i vinterferien. Det er faktisk også ualmindeligt sødmefyldt, at springe på en flyver med familien, på en kold og grå vinterdag og efter en flyvetid på måske fem timer, blive mødt af milde vinde og solstrejf når man står af igen. En uge i sydens eller østens sol, beriget med en god swimmingpool eller strand, kan få resten af vinteren til at forekomme mere spiselig – også selv om vinteren trækker ud og stjæler sig tid helt ind i april som egentligt officielt er en forårsmåned. Både humør- og d-vitaminkontoen har godt af en optankning sol og varme. Med lidt held får man også navigeret ungerne uden om de værste vintersnuer.

Sjov på ski

Nogle søger mod nord andre mod syd for at finde sne og løjper i regnbuens farver. Skiferie er sjov ferie for hele familien og børn i alle aldre kan være med. Hvis familiens yngste endnu ikke er klar til en debut på ski, er det på kælkebakken det foregår, men det er også både sjovt og udmattende.

De fleste lidt større børn synes at det er skønt, at give den gas på børnebakken i selskab med søde skiskoleinstruktører.

Det er sjovt, selv at stå på ski, men der sker altså et eller andet, et blødt sted i hjertet, når man betragter ungerne på ski. Efter en dag på ski er det indbegrebet af familiehygge, at samle hele familien i skihytten i skiundertøj og tykke sokker.

Hold ferie hjemme

I en travl hverdag hvor mange eftermiddage går med at bringe, hente, bringe og hente børnene igen til og fra de utallige fritidsaktiviteter, som mange danske børn dyrker, kan vinterferien være et tiltrængt pusterum fra hverdagen, også selv om hverdagen er en god en af slagsen. Ferie behøver ikke at være lig med, at vi styrter af sted ud i verden. Bliv hjemme og mærk roen sænke sig, når vækkeuret ikke tyranniserer fra morgenstunden, og alle får lov til at vågne i eget tempo. Forsøg at lade humør og fælles ønsker bestemme hvad dagen skal bringe. Det kan være en virkelig feriedræber, at mor i sin iver, har fået planlagt hele ferieugen, ud fra et godt hjerte og ønske om at få så meget ud af ferien som muligt. Nogle gange er det en befrielse og slippe tøjlerne og flyde med strømmen, og det kan faktisk være den største udfordring, når man er vant til at løbe med hundrede kilometer i timen til hverdag.

Et pusterum

Når familien er tilgodeset med ferie i den mere eller mindre officielle vinterferieuge, er det altså i orden, at mor og far snupper en ”weekendferie”, hvor ungerne enten råhygger hos venner, eller bliver forkælet hos bedsteforældrene. Det er en udbredt misforståelse, at det først er når man er slidt helt ned til sokkeholderne, man fortjener lidt voksentid sammen med sin elskede. Nogle forældre føler, at det er at svigte ungerne at stikke af på weekend med tilhørende ”voksenforkælelse”, og kommer derfor ikke af sted. Smid skyldfølelsen overbord, og gør forsøget.