Utro…

Har du været din partner utro, eller har du oplevet at din partner har været for tæt på en anden end dig?

Af Henriette Rosenthal Muld

Ingen af de to scenarier tager sig særligt kønt ud i dagslys og alligevel viser flere undersøgelser at rigtigt mange har været deres partner utro.

Hvordan definere man utroskab? Juridisk står det klart: samleje som en gift person vidende og frivilligt har med en anden person end sin ægtefælle. Følelsesmæssigt er det nok mere uklart, og meget afhængigt for den enkelte, hvor grænsen går.

Hvor starter utroskab? Må man danse tæt med en anden end sin partner? Må man betro sig om personlige følelser eller er det bedrag? Er man tarvelig hvis man kommer til at kysse med en kollega til firmafesten, eller er det harmløst? Er det kun utroskab hvis der har været fysisk tæt kontakt a la samleje?

Afhængigt af hvem man spørger er svarene mange, men fælles er at det handler om tillidsbrud. En talt eller utalt pagt der er blevet svigtet.

Nogle par laver aftaler om hvor langt man må gå, når man færdes alene og der viser sig fristelser på vejen. Andre stoler på, at partneren har samme idealer for et godt samliv, men har alligevel ikke helt samme forventninger og kommer uforvarende til at skuffe hinanden. Men når nu utroskab er så udbredt, er det så fordi monogami slet ikke ligger så naturligt i den menneskelige dna? Eller er det den gammelkendte tese om, at mænd fra naturens side ønsker, at sprede deres sæd? Eller er det bare fordi, vi kan?

Det gør ondt og koster i de fleste tilfælde et brudt parforhold. Nogle formår dog at klinke skårene, men der kan være lang vej og det kræver at både den utro og den sårede er ærlige og tålmodige. Utroskab er sjældent glemt på ti minutter.

Vær ærlig

Hvad gør man hvis man er havnet i suppedasen og enten selv har været utro, eller opdager at partneren har været det.

Utroskab opstår når man ikke er ærlig overfor sig selv og sine følelser. Og hvis man er ærlig over for sig selv, er det meget nemmere også at være det over for sin partner.

Det mener sexolog og parterapeut Joan Ørting, som har mange års erfaring og har hjulpet mange par til bedre kommunikation samt et sjovere og mere trygt samliv.

– Utroskab handler om vrede og under hver følelse ligger der et behov som er uopfyldt. Det er den mangel der udløser vrede i os, og så er vi nemme at friste til at prøve at få behovet dækket hos andre end vores partner.

Når man er utro mod sin partner er man samtidig utro mod sig selv, for man har ikke været opmærksom på at bede om det man mangler, nemlig at få fyldt sin kærlighedsbeholder op som jeg kalder det. Vi har et stort behov for kærlighed og anerkendelse, og det skal vi til dels finde i os selv, og i vores kærlighedsforhold hvor kærlighedsbeholderen fyldes i fællesskab. Hvis den altså gør det, for ellers er det vi begynder at ”flimre”. De bedste vilkår man kan give et parforhold og muligheden for at blive og føle sig elsket, er hvis man oprigtigt finder kærligheden til sig selv.

Hvis man ikke kan elske sig selv, opstår der hurtigt en usikkerhed, for hvordan skal en anden så kunne elske dig? Din kærlighed til dig selv, giver dit parforhold nogle mere solide grundsten at hvile på.

Der findes to mønstre, der særligt går igen hos personer som har svært ved at være tro mod sin partner. Det ene er den sex- og kærlighedsafhængige, som har manglet kærlighed og anerkendelse i 10-12 års alderen. Sådan en person kommer til at forveksle sex med kærlighed i sit voksenliv, men bliver skuffet hver gang, fordi sådan hænger det jo ikke sammen. En mand vil opleve et hurtigt fix af dopamin, som er et belønnings-signalstof, men det går hurtigt over. Kvinder føler nok mest skuffelse og tomhed.

Den anden type er en ”se mig” person, som har brug for store mængder opmærksomhed, fordi det har manglet i 4-6 år alderen. Sådan en person visner næsten hvis ikke der er nok opmærksomhed, og så må man gå ud og findes den et andet sted, for partneren kan ikke opfylde det umættelige behov.

Hvis man har været sin partner utro, og skal fortælle sin partner det anbefaler jeg at vente til man er ”dampet af”. Lige efter at det er sket, er det utroligt nemt at komme til at såre mere end nødvendigt, fordi man ubevidst sitrer af noget der føles som forelskelse. Den følelse lægger sig som regel og så er det nemmere at håndterer, for det er under alle omstændigheder en vanskelig besked at give sin partner.

Hvis forholdet skal have en chance for at overleve, mener jeg at man skal være 100 % ærlig. Den forurettede må spørge om alt, og skal have svar på sine spørgsmål. For at man ikke skal slide hinanden op, kan man aftale en ”spørgeperiode”, hvorefter man skal hjælpe hinanden med at se fremad. Det er typisk kvinder, der har brug for, at vide alt ned til sidste detalje.

Mange mænd vil hellere have kontant afregning. Det kan for eksempel være, at kvinden giver ham en straf, i stil med at han i en periode skal gøre et eller andet for hende, som hun bestemmer.

Men ligesom jeg foretrækker ærlighed, hvis man har kommet til at være utro, synes jeg at det er endnu vigtigere, at være det på forkant. Hvis der er en sød kollega eller en anden der er begyndt at give kilden i maven, så gå hjem og sig det, så partneren har en chance for, at vinde dig tilbage inden skaden er sket. Og nej, hvis man trænger til lidt sjov i hverdagen, så lad være med at søge det på diverse utroskabssites. De er deciderede ækle, og er det stik modsatte af hvad jeg synes er den bedste grobund for et godt parforhold, nemlig 100 % ærlighed i forhold til dig selv og din partner, siger Joan Ørting.