Pages Navigation Menu

Teenagere er udsatte i trafikken

Teenagere er udsatte i trafikken

Den ene hånd på cykelstyret, mens den anden hånd bruges til at skrive en sms. Det kan være fristende for mange unge, men det er også risikabelt, når man færdes i trafikken.

Af Børn & Fritid

Over ti gange så mange 16-årige kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken som de 6-årige, viser tal fra Vejdirektoratet.

Derfor er Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 94 kommuner i Danmark på banen med en fælles kampagne, hvor de opfordrer forældrene til at blive ved med at minde deres børn om, hvordan de passer bedst på sig selv i trafikken f.eks. ved at bruge cykelhjelm og lade mobilen blive i lommen. Selv om børnene er blevet ældre og virker som om de har styr på det, har de brug for at det bliver gentaget.

– Som forældre til teenagere er der masser af bekymringer. De unge begynder måske at ryge, drikke og feste. Men faktisk er trafikken noget af det farligste for de unge. Teenagerne har meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, og de tager måske nogle chancer eller glemmer at være opmærksomme i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Derfor går det galt

Teenagerne kommer oftest til skade i trafikken på en hverdag, hvor det er lyst. Det kan f.eks. være når de går, cykler eller kører på scooter til og fra skole, venner eller fritidsaktiviteter. Det er ofte i kryds, at det går galt, hvor de f.eks. glemmer at se sig ordentligt for. Og drengene er involveret i tre gange så mange trafikulykker som pigerne, viser ulykkesstatistikken fra Vejdirektoratet.

Selvom de fleste unge godt ved, hvad der er det fornuftige at gøre, gør de det ikke altid. De 13-16-årige børn har endnu ikke udviklet det overblik, der gør, at de kan gennemskue konsekvenserne af deres handlinger, hvis de for eksempel ikke bruger cykelhjelm eller skriver sms’er, når de cykler. Derfor er det vigtigt, at de ofte bliver mindet om det af deres forældre.

Hvad kan du gøre som forælder:

• Stå fast på at din teenager skal køre med cykelhjelm hver gang – det er ikke nemt, men det virker.

• Gentagelser virker. I teenageårene er hjernen under heftig udvikling, og din teenager har meget andet i hovedet end trafik.

• Se på dine egne trafikvaner. Dit barn kopierer dig i trafikken. Så lad f.eks. mobilen blive i lommen, brug cykelhjelm og let foden fra speederen.

Gode råd til bilisterne: sænk farten!

• Sænk farten når du kører på en vej, hvor der færdes børn.

• Vær ekstra opmærksom – både små og større børn kan være impulsive og holder ikke altid øje med trafikken.

• Husk at bruge sele til dig selv og dit barn, når I kører i bil. Er der børn under 135 cm med i bilen, skal de være spændt korrekt fast i f.eks. autostol eller selepude, der passer til deres højde og vægt.

 

Følg os på Facebook og Instagram