Svanemærket og EU-Blomsten gør det lettere at vælge

15

De officielle miljømærkeordninger er skabt for at give forbrugeren mulighed for nemt at kunne finde og vælge de miljømæssigt bedste produkter og serviceydelser.

Af Henriette Rosenthal Muld

For at kunne bryste sig af disse mærker skal produkter leve op til en lang række skrappe krav. Kravene er baseret på en livscyklusbetragtning. Det betyder, at hele produktets livscyklus – fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering – er med i vurderingen, når kravene til miljømærkede produkter bliver fastsat. Derfor er der forskellige krav til produkterne – alt efter om det er en creme, et sæt nattøj eller bagepapir. Det gavner både dig, dit barn og miljøet.

Lidt af en jungle

Vi elsker vores børn og slår gerne knude på os selv, for at gøre alt så godt som overhovedet muligt. Især når de er små, for da er de særligt følsomme, blandt andet fordi de har en lille krop, sart hud og et immunforsvar, som ikke er færdigudviklet. Samtidig har vi – som man siger – kun jorden til låns af vores børn, så den må vi også hellere passe på.

Desværre er usikkerhed, for mange, en trofast følgesvend i forældreskabet. Diverse medier og eksperter, nogle gange endda selvbestaltede, er flinke til at lade gode råd og informationer skylle ind over os på næsten daglig basis. Man kan hurtigt få følelsen af at bevæge sig i lidt af en jungle, når man forsøger at træffe de bedste valg.

Godt eller skidt?

Ord som parabener og ftalater virker ikke så fremmede længere, og efterhånden ved de fleste af os, at disse kemikalier er gode at undgå, hvis vi vil passe godt på os selv og vores børn. Derudover kan det være svært for en ”menig forbruger” at gennemskue, hvad der er godt eller skidt, og hvad der fx er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. De færreste har mulighed for at sætte sig ind i avancerede kemiske betegnelser, hvilket heldigvis heller ikke er nødvendigt, hvis vi vælger at købe varer, der er mærket med et af de officielt anerkendte miljømærker – det europæiske mærke EU-Blomsten eller det nordiske Svanemærke.

Under luppen

Når en producent ønsker at få godkendt sit produkt til at blive mærket med et af de to eftertragtede miljømærker, kræves der en grundig vurdering af, om produktet lever op til de krav, der gælder for den slags produkter, f.eks. til råvarer, produktion, kemikalier, kvalitet og emballage.

Når producenten har fået godkendt sit produkt, skal han fremoversøge om godkendelse, hvis han ønsker at ændre bare én enkelt af ingredienserne. Desuden er han nødt til at forbedre sit produkt, hvis han ønsker at bevare miljømærket – kravene til miljømærkede produkter bliver nemlig løbende strammet på baggrund af den nyeste viden og udviklingen i markedet. Det sker cirka hvert 4.-5. år. Når du vælger miljømærkede varer og serviceydelser, er du derfor med til at drive produktudviklingen i en mere bæredygtig retning. Ud over det er der også store krav til funktion og kvalitet – hvis et produkt ikke dokumenteret er mindst lige så godt som et tilsvarende ikke-mærket produkt, får det simpelthen ikke Svanemærket eller EU-Blomsten.

─ Før vi kan godkende et produkt, aflægger vi et kontrolbesøg der, hvor produktionen foregår. Det gælder, uanset hvor i verden det er. Hvis det er så langt væk, som for eksempel i Indien, forsøger vi at ”samle lidt sammen”, så vi kan besøge og vurdere flere produktionssteder på samme rejse. Men som sagt: Vi rejser også langt for at få fuldstændigt overblik og for at kunne lave den helt korrekte vurdering af produkterne, som der i dag er mere end 12.000 af. Både produkter og serviceydelser kan blive Svanemærket eller få EU-Blomsten. Mest kendt er nok plejeprodukter og midler til rengøring, men der er mange andre områder, der kan miljømærkes, og vi er meget opmærksomme på nye områder som kunne være velegnede til miljømærkning, siger Lisbeth Engel Hansen, der er kriteriechef i Miljømærkning Danmark.

Særligt til børnene

Miljømærkede møbler, tøj og sko? Ja, den er god nok. Og flere og flere får øjnene op for, at der findes et stadigt bredere udvalg af miljømærkede produkter og serviceydelser.

Når vi vælger møbler til børneværelset, er vi påpasselige med, at tremmerne i sengen skal have den rigtige afstand, så barnets hoved ikke kan komme i klemme. I samme omgang giver det rigtig god mening at vælge svanemærkede møbler. For så er der også stillet skrappe krav til kemikalierne. For eksempel må møblerne ikke indeholde ftalater, og der må ikke være kræftfremkaldende stoffer i den lim og maling, der bliver brugt. Det betyder, at dit barn ikke bliver udsat for unødvendige stoffer ved indånding eller ved nærkontakt med møblet Ligesom det også er en god idé at vælge madrasser mærket med EU-Blomsten til børn. Så behøver man ikke at bekymre sig, om barnet kommer i kontakt med farvestoffer, som, man ved, kan være kræftfremkaldende, skadelige for reproduktionen eller allergifremkaldende.

Og hvorfor ikke også putte børnene i miljømærket under- og nattøj? Når tekstiler med Svanemærket eller EU-Blomsten er et godt valg for dine børn, skyldes det blandt andet, at der stilles skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer samt krav til kvalitet og slidstyrke.