Sund familie

Økologiske fødevarer i køleskabet, frisk luft i rigelige mængder, god tid til hinanden og tilstrækkeligt mange timers nattesøvn. Det er jo ikke fordi det er svært at regne ud, hvad en sund familie har bedst af. Det kan bare være en udfordring, at få det til at lykkes.

Af Henriette Rosenthal

Mon ikke de fleste ønsker at leve længe og have en stærk krop og en frisk hjerne, så længe som muligt? Derfor er der også stor fokus på familiens sundhed, næsten uanset hvor man kigger hen. Medieverden er flink til at holde os opdateret med nyeste viden som ændrer sig, nogle gange nærmest, fra dag til dag. Forlagene er også flinke til at lokke med nye bøger skrevet af tidens hotteste mad- og livsstilsbloggere. Man bliver nemt forvirret, for hvad der er essentielt for sundheden den ene dag, kan være nummer et på listen over hvad man skal undgå den næste.

Pas på vægten!

De væsentligste risikofaktorer for børns sundhed er i dag usund kost og for lidt fysisk aktivitet. Flere og flere børn er i de senere år blevet overvægtige. Svær overvægt er hos børn forbundet med forstadier til type 2-diabetes og en række psykosociale følger, som f.eks. ringe trivsel i forhold til normalvægtige børn. Som voksne har overvægtige en øget risiko for at udvikle livsstilssygdomme.

Kilde: Sundheds- og ældreministeriet

Sunde børn bliver sunde voksne

Fra det sekund hvor man får vished for, at man venter en lille ny, bliver omdrejningspunktet at give det lille frø i maven de bedste vækstbetingelser. Når babyen ligger trygt og godt i vores favn, starter opgaven med at få sat kursen i retning af et godt familieliv og her spiller sunde vaner en stor rolle, og det er både for hvad angår vores fødevarer, motionsvaner, og fritid med tæt samvær.

Få en bedre kondition! Løb med børnene.

Et løbeprogram, 5-10-15-metoden, som er udviklet af Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet giver både børn og voksne en bedre sundhedstilstand og styrker relationen til mellem børn og forældre. 5-10-15-metoden er målrettet børn og deres utrænede forældre og tager udgangspunkt i, at kortvarig træning med varieret intensitet appellerer til både børn og voksne, og at de bliver stimuleret af at løbe, uanset niveau. 5-10-15 løbes egentlig omvendt: 15 sekunders gang eller meget langsomt løb, 10 sekunders løb eller lidt hurtigere løb og 5 sekunders hurtig løb. Denne sekvens gentages 4 gange, i alt 2 minutter, hvorefter der er pause i 1 min. Man kan løbe 3-6 sekvenser af 2 minutter.

Familie med sunde vaner

Sund familie i hverdagen

Gode vaner kommer ikke altid af sig selv, men er lettere at inkorporere i familiens hverdag hvis man hjælpes ad. Her får du nogle forslag til, hvordan man kan hjælpe sine børn og resten af familien i retning af en sundere livsstil. Saml familien ved spisebordet og spis mindst et af dagens måltider sammen – uden at fjernsynet kører i baggrunden. Studier viser at familier der spiser regelmæssigt sammen uden distraherende elementer i baggrunden, har nemmere ved at holde en normal vægt. Lad barnet komme med i køkkenet, når måltiderne skal tilberedes. De fleste børn synes, at det er hyggeligt at hjælpe til og får på den måde en god fornemmelse for de forskellige fødevarer.

Det kan sagtens gøres til en hyggestund. Særligt hvis man som voksen forbereder sig på, at det tager lidt længere tid i køkkenet med en lille køkkenskriver, der måske er lidt længere om at gøre tingene end en selv. Man kan få ”gratis” motion ved at lave familieaktiviteter, der inkluderer både børn og voksne. Gå en lang tur med hunden, vask bilen grundigt, slå græs og ryd ukrudt eller på med cykelhjelmen og tag en familiecykeltur evt. med koldt vand i drikkedunken og ”fingernem” frugt i en boks. Tænk over hvor meget sukker der er i meget safte-, sodavand og andre læskedrikke. Selv frugtjuice indeholder mange kalorier, og selv om naturligt frugtsukker måske lyder sundere end hvidt tilsat sukker, er det usundt at indtage det i for store mængder.

Sund familie spiser morgenmad

Husk morgenmaden

Det kan være en udfordring, at få tiden om morgenen til at række til at hele familien sidder samlet om morgenbordet. Men prøv alligevel, for børn der starter dagen med et sundt morgenmåltid, er mindre tilbøjelige til at overspise senere på dagen. Forbrugerrådet tænk har samlet en række råd til, hvordan man sikrer sit barn den bedste start med et sundt morgenmåltid:

  • Servér havregrød og müsli uden tilsat sukker eller chokolade. Havregryn indeholder en del fedt, men det er hovedsageligt umættet fedt. Havregryn er desuden et produkt, der består af 100 % fuldkorn, som vi dagligt kan spise meget af.
  • Du må gerne tilsætte 1-2 teskefulde sukker til en stor portion havregryn for at få den søde smag. Alternativt kan de peppes op med frisk frugt, rosiner eller cornflakes.
  • Ymerdrys og müsli, hvor der ikke er tilsat sukker, er også gode produkter.
  • Nyd morgenmaden sammen med dit barn – gode madoplevelser styrker smags- og kvalitetssansen og ruster barnet til at modstå usunde fristelser.
  • Spar på sukkeret. En del morgenmadsprodukter er tilsat meget sukker. Mere end 10 gram sukker pr 100 gram gør produktet uegnet som morgenmad. Børnehavebørn bør kun få 30-40 gram tilsat sukker dagligt, men kostundersøgelser viser, at de i gennemsnit spiser 54 gram.
  • På pakkerne angives portionsstørrelser på 30-35 gram, men i virkeligheden øser børn mere end det dobbelte op i tallerkenen, viser en undersøgelse fra Ernæringsrådet.