Pages Navigation Menu

Stop madspild!

Stop madspild!

I Danmark smider vi hvert år mad ud for millioner. De ”gode tilbud” frister, og pludselig har vi købt meget mere end, vi kan nå at få spist op, før maden rammer udløbsdatoen.

Af Henriette Rosenthal Muld

Selina Juul, der i sensommeren 2008 stiftede forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, blev kort tid efter kontaktet af REMA 1000 der ønskede et samarbejde.

Der skulle fuld fokus på at reducere den store mænge fødevarer, der ikke havnede i maven men derimod i skraldespanden. Et tiltag der vakte berettiget opsigt, for hvem skulle have troet, at en af de helt store aktører, som lever af at sælge fødevarerne, nu pludselig var en af dem, der trak i håndbremsen.

Herefter blev der arbejdet målrette på, at oplyse forbrugerne om vigtigheden af, at vi alle tager et større ansvar for at undgå overflødigt madspild.

Slut med fristende flerstyktilbud

I REMA 1000 har konsekvensen været, at det er slut med de flerstykstilbud, der får forbrugeren til at købe mere end nødvendigt.

Hvis der er tilbud på tre pakker koteletter, har mange af os tendens til at slå til, selv om det i virkeligheden bare er en enkelt pakke, der står på indkøbssedlen. Det er jo billigere, tænker vi og lukker øjnene for, at vi ofte smider uforholdsmæssigt meget mad ud, netop fordi vi lige faldt over et godt tilbud.

Ved at købe mere målrettet ind sparer man sparer faktisk en hel del i husholdningsbudgettet. Uanset om man køber en enkelt eller om det er fem stykker af en madvare, som puttes i kurven REMA 1000´s butikker, er stykprisen altid til laveste pris. Det motiverer stærkt til udelukkende at indkøbe det, man helt realistisk kan nå at få omsat til måltider til familien. På den måde slipper man også for kedelige overraskelser når, man opdager hvad der gemmer sig bagest i køle- og fryseskabet som har overskredet sidste anvendelsesdato.

Ubegribelige mængder madspild

Ifølge forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad har vi i Danmark ikke mindre end et madspild på 540.000 ton om året, hvilket koster danskerne 16 milliarder årligt. Der er altså god grund til, at gøre en indsats for at bringe disse absurd høje tal ned, og det ambitiøse mål, er at Danmark skal blive dét land i verden, som har mindst madspild.

Det er Anders René Jensen som er indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000 fuldstændig enig i.

– Madspild er en utrolig spændende problematik at tage fat i, for der findes faktisk mulighed for at gøre noget ved det. Da vi rettede vores fokus på madspild i 2008 var vi ret ene om det, og det virkede som om omverden syntes at emnet var lidt ”usexet”. Heldigvis har det med tiden ændret sig, så flere aktører er trådt ind på arenaen, og hver og en byder vi hjerteligt velkommen. I den politiske verden er madspild kommet højt op i agendaen og Fødevareminister Dan Jørgensen er kommet på banen med en række madspildsinitiativer.

Foruden Selina Juul og Stop Spild Af Mad, arbejder vi også sammen med en anden ildsjæl. Det er Gitte Johansen, som har stiftet den velgørende forening Projekt Hjemløs der har til huse i Københavns Nordvest-kvarter. Hver weekend laver hun og en håndfuld frivillige medarbejdere, varm hjemmelavet mad til hjemløse som foruden mad også mødes med omsorg og medfølelse. Vores bidrag til dette projekt er at forærer de madvarer, som ikke er præsentable nok til at blive solgt i vores butikker. Det er for eksempel ”brækagevarer” som er væltet ned af en palle på vores centrallager i Horsens og er blevet bulet eller skrammet i sin indpakning. Tidligere ville disse varer være blevet destrueret, og det er virkelig en stor glæde, at de i stedet for kommer til gavn, hvor der virkelig er brug for det, fortæller Anders René Jensen.

 Politikerne har også fået øje på problemet!

På Fødevareministeriets hjemmeside fvm.dk, kan man se hvilke tiltag der er sat i gang for at reducere madspild. I børnehøjde er det oplysningskampagnen ”Ruth og Rasmus hader madspild”, der er målrettet børn og deres voksne. For fremtidens forbrugere skal have madkompetencer ind med modermælken. Samtidig skal oplysningskampagnen inspirere forældre, pædagoger og de madprofessionelle i institutionskøkkenerne til at optimere planlægning, tid og økonomi for at undgå madspild.

Ved fælles indsats kan vi begrænse madspild

I REMA 1000 kan man købe varer tæt på datoudløb og være med til at begrænse madspild. Disse varer har en begrænset holdbarhed og koster derfor mindre end samme vare som kan holde sig frisk i længere tid.

Hvis man allerede har besluttet sig for, hvad man har lyst til at spise til aftensmad i dag, er det fjollet at tage den vare med den længste holdbarhed, når der findes en vare der er frisk og lækker, men blot med en dato for holdbarhed, som er kortere end den første vare, som man typisk må helt ind bagest på hylden for at ”grave” frem.

Både på rema1000.dk og stopspildafmad.dk kan du læse meget mere om hvad madspild er, og hvad du helt konkret kan gøre for at reducere unødvendigt madspild.

 Hvad er madspild? Er du i tvivl, finder du her nogle eksempler på unødvendigt madspild:

At købe for stort ind, så man ikke kan nå at få spist op i tide

At smide madresterne ud, i stedet for at gemme dem i køleskabet/fryseren

At smide maden ud flere dage før udløbsdatoen

At glemme at udnytte al maden i køleskabet, inden man køber noget nyt

At glemme at bruge madresterne til eksempelvis madpakker

At lade maden “dø” bagerst i køleskabet, hvorefter man smider maden ud

At glemme at fryse ned i passende portionsstørrelser

At tilberede for store portioner, som man ikke kan få spist op

At tage mere på sin tallerken, end man er sikker på at kunne spise

Hvorfor bør man mindske madspild? Det bør man fordi man derved:

Sparer på Jordens i forvejen knappe ressourcer

Opfører sig ansvarligt i en verden, hvor der på verdensplanen dør årligt ca. 15 millioner børn af sult

Bidrager til at begrænse CO2-udslippet, hvorved drivhuseffekten og dermed den globale opvarmning bremses

Som gennemsnitsfamilie sparer 10.000 kr. om året på madindkøb

 

Kilde: Stopspildafmad.dk