Sommerferie på budget

15
Lyngby, Denmark - June 23, 2016: Sweep well in courtyard of old danish farmhouse.

Hvad skal vi lave i sommerferien, som ikke kræver at vi har lommerne fulde af penge? Umiddelbart et svært spørgsmål at besvare, men vi har taget udfordringen op, og her får du Børn & Fritids forslag til hyggelige ferieudflugter og -oplevelser, som kan klares på selv et meget skrabet budget.

Af Henriette Rosenthal Muld

Gå på opdagelse på Frilandsmuseet

I Kgs. Lyngby lidt nord for København kan man opleve en svunden tid. Entréen er ganske gratis.

I sommerferien er der gratis teaterforestillinger, omvisninger, værkstedsaktiviteter og man kan opleve sanselig formidling i huset fra Stenstrup. Her kan være med til at lave mad på det åbne ildsted, arbejde og spise ved langbordet, hente vand ved brønden, tage en lur i alkovens mørke, rive havens grusgange og meget mere.

Huset er fra 1684 og opført som enkesæde i Stenstrup på Sydfyn. Det står nu i museets fynske afdeling, skråt overfor gården fra Lundager og ved siden af smedjen fra Ørbæk.

 

Lyngvig Fyr i Hvide Sande

Ved Holmsland Klit rager Lyngvig Fyr op midt i klitlandskabet. Her kan man bestige de 228 trin op til fyrets top. Her belønnes man med Vestkystens bedste udsigt: Vesterhavet og Ringkøbing Fjord ruller ind fra hver sin side og omkranser den fredede klithede. Et enestående skue, 53 meter over havoverfladen.

Bagefter kan man lade børnene brænde krudt af på naturlegepladsen. Her er der god mulighed for sommerfugle i maven, når de suser derudad på svævebanen, og selv den bedste klatreabe kan blive udfordret ved at klatre rundt på hvalskelettet. Lad dem også prøve den sjove skattejagt om Lyngvig Fyr i gamle dage, som tager dem med rundt i området ved fyrmesterboligen.

Hele området omkring fyret består af 300 ha fredet klithede og klitter, som bestemt er en gåtur værd.

Entré til fyrtårn 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis ifølge med voksne.

 

Skaterbane og hyggeligt park i Roskilde

Rabalder Parken er et regnvandsanlæg som er forklædt som skaterbane og park. Selvom parken er beregnet til at lede regnvand væk, finder man både trampoliner, gynger, hængekøjer og fitnessredskaber, mens der ved bakkerne er grillpladser og siddepladser. En stor vandtrappe leder regnvandet flot ned til regnvandssøen, der også er et populært hænge-ud-sted.

Rabalder Parken er åben hele året og der er gratis adgang. Adressen er: Rabalderstræde 1, 4000 Roskilde.

 

Hjortevandring ved Middelfart, en unik naturoplevelse

Onsdage gennem hele sommeren kan I komme på hjortevandring i de imponerende skove ved Hindsgavl Slot ved Middelfart. Gå med på guidet tur i den flotte Hindsgavl Dyrehave og hør historie om hjorte i Danmark. Hindsgavl Dyrehave har mere end 170 krondyr, rådyr og dådyr. På turen håber vi at se de forskellige dyr, eller sporene efter dem.

Hjortevandringsturen bliver guidet af en dygtig naturvejleder, som dels kender området, men som også ved en hel masse om hjorte i Danmark.

Hør f.eks. om hvornår hjortene taber deres gevir, og hvilken status det største gevir i flokken giver hjortene.

Der er mulighed for at medbringe mad og drikke, som kan indtages i de dejlige omgivelser, hvor der er borde og bænke, en naturlegeplads og bålplads.

 

Sansehaven i Fælledparken, en naturoplevelse midt i byen på Østerbro

Sansehaven er en have, som du kan gå på opdagelse i sammen med dit barn. Hvis I spærrer øjnene op, spidser ører, udspiler næseborene og er nysgerrige, vil I opdage en have fuld af overraskelser, der er til at tage og føle på.

Der er levende buske og træer og trækanter af palisader og sveller. Der er klatretræet, træbroerne og ét sted et gulv af stammestykker. Der er lyde af vinden i løvet, fodtrin over broer, klukkende vand, fuglekvidder og summende bier. Der er flagrende sommerfugle, gamle og nye skulpturer og en alfabetlabyrint, som man kan stave sig igennem. Tag gerne et tæppe under armen og en madpakke med.

 

Pluk selv – i hele Danmark

Der er noget særligt, ved at spise frugt og grønt, som man selv har været med til at plukke eller hive op ad jorden. Besøg et af de mange ”Pluk selv” steder hvor, man til en rimelig pris, kan forsyne sig med helt friske grøntsager eller frugt, som man selv høster. Lad børnene komme helt tæt på naturen, og vis dem hvor sjovt det er, at grave efter små nye kartofler, plukke lækre røde jordbær og hvor skønt helt friske ærter smager.

Husk at tage koldt vand med i drikkedunke, for man får hurtigt varmen, når man ”arbejder i marken”. Husk også at tage små spande eller poser med, da det ikke er alle steder, man kan tilbyde dette. Find eventuelt et sted i nærheden af hvor I bor på www.plukselvfrugt.dk.

 

Musikrummet i Odense, leg og lær i Højby

Musikrummet er et udendørs rum i Højby for lyd og musik. I musikrummet kan børn og voksne fordybe sig i lyde skabt af naturen og mennesker. Blandingen af baggrundslyd, menneskeskabte rytmer og toner i naturen giver unikke oplevelser – noget ganske andet end i et indendørs musiklokale.

Man bruger både sanser og kræfter, når man spiller på de forskellige instrumenter og lydskulpturer.

 

Hundemarken naturlegeplads i Aalborg

Naturlegepladsen indeholder forskellige legeredskaber, der er junglesti, legetårn og en stor asfaltbane der kan benyttes både til Rulleskøjter og fjernstyrede biler. Sandkasseskib og andre legeting til de mindste børn. Der er også boldbane på området. Den er lavet på et kuperet terræn hvilket børnene ofte syntes er ekstra fedt og udfordrende. Der er store borde bænke og bålplads så husk madpakke. Mange af legeredskaberne er gemt mellem træerne så det er bare med at finde dem og give den gas.

 

Kilder: Visit Roskilde, Levendehistorier, Visit Lillebælt, Sansehaver, Oplev Odense, Natmus, Aalborg i dag.