Sommerferie med gang i

17

Ferietid behøver ikke at betyde, at man skal ”gå i frø” på en solstol med snuden i vejret 14 dage i træk. Det er både sjovt og forfriskende at lave noget aktivt sammen – ikke kun i øjeblikket – det giver også noget at grine ad, og tale om, på længere sigt. Sjove oplevelser sammen med familien er altid godt fyldstof i erindringens rygsæk.

Af Henriette Rosenthal Muld

Her er nogle forslag til udflugter, som muligvis giver lidt sved på panden, men også en masse hyggeligt samvær med familie og venner.

Hop amok på store lækre trampoliner

Europas største trampolinpark, Xjump, ligger i Skovlunde lidt uden for København. Her er børn i alle aldre – og deres voksne – velkomne i den 5.500 kvadratmeter store park, der er inddelt i forskellige områder. De helt små børn på under fem år kan boltre sig i et miniput-område. Større børn og voksne kan prøve kræfter med høvdingebold på trampoliner, kaste sig i skumgraven eller hoppe amok på de mange trampoliner på både gulve og op ad vægge.

Mere end 250 forbundne trampoliner langs gulve og vægge er klar til saltoer, fitness og sund leg for børn og barnlige sjæle.

Xjump har åbent hver dag fra kl. 10 til kl. 20.

 

vikingVær viking for en dag

Her kan man få sved på panden og opleve, hvordan det var at være viking ombord på et vikingeskib. Man sejler i Roskilde Fjord, og får en unik oplevelse af natur, historie og sejlads. Det er Maritimt Forsøgscenter, som tilbyder sejladser i vikingeskibe og smakkejoller, der er bygget ud fra gamle nordiske bådebyggertraditioner. Passagererne indgår aktivt i sejladsen, som foregår i et roligt tempo under kyndig vejledning af en sejlinstruktør. Undervejs er der rig lejlighed til at prøve at ro og sejle med sejl. Under sejladsen fortæller sejlinstruktøren om skibene, fjorden og dens historie. Vikingetogterne går blandt andet til den fredede halvø Bognæs og op langs kysten. Hvis tiden og vejret er til det, kan der gøres landgang og ankres op for badning undervejs.

 

Rør musklerne og styrk motorikken på en Naturlegeplads

Spredt over hele landet har Naturstyrelsen lavet store som små naturlegepladser. De ligger ofte i tilknytning til en skov og har legeredskaber af træstammer, tov, jord og vand.

De 50 naturlegepladser er fordelt på 20 statsskovdistrikter – og der vil komme flere i de kommende år.

Naturlegepladserne er indrettet forskelligt. Naturlegepladsen på Gåsingebjerg ved Svanninge Bakker er indrettet med forskellige legeredskaber, som er bygget af naturmaterialer, for både store og små børn.

 

canot
canot

Lej en kano, for én enkelt eller flere dage

I Danmark er det populært at sejle i kano. Ofte er én, to, tre eller flere kanoer af sted sammen, og så er madkurven og tæpperne med – klar til en dejlig dag i naturen.

Man kan også leje kanoen i flere dage og sejle over længere strækninger i Danmark med flere overnatninger undervejs. Gudenåen og Susåen er de bedst kendte åer til tursejlads, men også Skjern å og Nørreåen er velegnede til flere dages sejllads. Der er udlejning af kanoer og gode overnatningsmuligheder langs hele åen – ligesom det er godt skiltet, hvor man må gå i land.

 

Aktive timer i Sommerland Sjælland

I Sommerland Sjælland er ikke alle forlystelser nogle, man sætter sig ind i for at få det hele serveret på en sølvbakke. Her er masser af aktiviteter, hvor man selv skal yde en indsats. Man kan f. eks gå på opdagelse i Amazonas jungle, og blive en rigtig globetrotter der spænder de praktiske sko, og så går det over og under, til siden og hop for at komme igennem junglens udfordringer.

Junglestien byder blandt andet på lianer, hængebro, forhindringer og tømmerflåder, så pas på, hvis I vil igennem tørskoede. Er du ikke til de store fysiske strabadser, kan du følge børnene på ‘oldestien’ ved siden af stiens jungleudfordringer.

Man kan også tage på fisketur ved Ørredsøen, for dybt inde i Sommerland Sjælland bag Amazonas jungle findes muligheden for en rolig pause med fiskestang og naturlige omgivelser. Med fiskegrej og adgang til Sommerland Sjælland, kan man frit benytte og fiske i Sommerland Sjællands Ørredsø, så aftenmåltidet måske står på grillet ørred til hele familien?

 

Værd at vide:

– Husk selv fiskegrej (kan ikke købes/lejes i parken)

– Ørredsøen er åben i parkens åbningstid

– Når du har betalt entré/har sæsonkort kan du frit benytte søen

– Søen er ikke bemandet, børn derfor kun ifølge med voksen

 

fregatGå i piraternes fodspor og find skatten på Fregatten Jylland

Find skatten med Kalle Krudts skattekort. Det gamle skib med den høje rigning og kanonlugerne leder tankerne hen på de mange historier fra tider, hvor pirater lurede på verdenshavene og synet af den berygtede Jolly Roger fik selv de mest hærdede søfolk til at gyse. Her er Fregatten Jylland ingen undtagelse. I nærheden af det gamle skib ligger hele Kalle Krudts skat gemt. Måske er I dem, som kan finde Kalles gamle skat? Ved entréen får I udleveret hans skattekort og så kan jagten starte. Kortet angiver en række tegn som I finder blandt skibsklokker, kanoner og dødemandskister.

Skattejagten er en oplevelse for hele familien, som foregår på børnenes præmisser.

 

 

Kilder: Visit Lejre, Naturstyrelsen, Visit Danmark, Sommerland Sjælland, Fregatten-Jylland.