Pages Navigation Menu

Sommer er grilltid…

Sommer er grilltid…

Smagen af sommer er for mange forbundet med hygge omkring grillen, hvor duften af ”grillmad” får tænderne til at løbe i vand.

Af Henriette Rosenthal Muld

Det vil for evigt forblive mig en gåde, hvorfor alle måltider der involverer en grill, skal afsluttes med en grillpølse. Det er uanset hvem man deler måltidet med – og jeg kan godt afsløre, at jeg da aldrig, som i aldrig nogensinde, har smækket stegte pølser på bordet, når jeg ellers har haft gæster, men når der grilles, er det åbenbart en obligatorisk afslutning af måltidet for de fleste. Vores nabo er en af de mange danskere der har anskaffet sig en gasgrill, og set ud fra et ”nemheds synspunkt” kan jeg godt blive lidt misundelig, for i vores husstand er vi så vanetænkende, at en grill hænger uløseligt sammen med grilkul eller -briketter. En gasgrill er praktisk, og det er nemmere at improvisere, når lysten til grillmad opstår, så hvem ved, om der en dag sniger sig en af slagsen ind på vores matrikel – men helt ærligt – så smager mad fra en kulgrill da fuldstændigt fantastisk, så kulgrillen kommer ikke til at ryge ikke helt ud ad billedet.

Grill med omtanke

Der er mange muligheder for få tændt hurtigt op i grillen, men det skal gøres med omtanke. Beredskabsforbundet har følgende anbefalinger, når man skal tænde op i grillen.

1. Stil aldrig grillen på brændbart underlag. Stil grillen på hårdt og jævnt underlag.

2. Stil IKKE grillen indendørs. Det kan give kulilteforgiftning. Grillen skal placeres i det fri, så varmen og os frit kan stige op.

3. Masser af vand. Hav en spand vand stående eller haveslangen liggende inden for rækkevidde.

4. Undgå løsthængende tøj, som nemt kan antændes.

5. Anvend briketter eller sprittabletter til optænding. Brug ALDRIG sprit, benzin, dieselolie eller lignende til at tænde grillen med. Det kan give en eksplosionsagtig ild.

6. Brug en pejsetændstik og hold den hen til briketterne. Risikoen for at brænde fingrene øges ved brug af en lighter eller af en almindelig tændstik.

7. Hvis briketterne er ved at gå ud, så må der ikke hældes mere tændvæske på. Briketterne skal være kølet helt af, før der kan optændes på ny.

8. Den tændte grill skal være under konstant opsyn. Lad ikke børn nærme sig grillen.

9. Undgå at efterlade gløder eller varmt sand, hvis du griller eller anvender engangsgrill på stranden. Det kan give svære forbrændinger.

10. Sørg for, at kullene er helt kolde, når du hælder dem fra grillen. Ellers kan du starte en brand.

Grill på stranden og skoldhedt sand

Efter en dejlig sommerdag på stranden er det hyggeligt, at slutte af med at tænde grillen og smide et par bøffer på. Husk at være opmærksom på, at sandet bliver flere hundrede grader varmt, hvis man stiller grillen direkte i sandet. Og sandet bliver ved med at være skoldhedt længe efter, man har fjernet grillen. Nedkøl sandet med vand, for at undgå skoldningsulykker hvis en forbipasserende træder der, hvor grillen har stået.