Pages Navigation Menu

Sol, sol kom igen…

Sol, sol kom igen…

Og det gør den jo heldigvis, for nu er det forår.

Forårssolens stærke stråler

Den milde forårssol lokker, når temperaturen kommer højt nok op. Inden du spæner ud og dyrker lyset, er der dog grund til ekstra omtanke. Den milde forårssol er nemlig ikke så mild endda.

Solen er først i maj faktisk ligeså kraftig som først i august, hvor vi – måske kloge af skade – er mere påpasselige. Samtidig øges hudens evne til at modstå Solens skadelige stråler gennem sæsonen, efterhånden som den bliver brun. Mørk hud er langt mere modstandsdygtig end lys.

Solkysset hud

Sol er den rene vitaminpille i næsten bogstavelig forstand. Når solen skinner på os, danner huden masser af d vitamin, som vi har brug for, fordi det gavner vores knogler, styrker immunforsvaret og forebygger en række sygdomme. Vi må bare ikke glemme, at solens stråler samtidig kan virke decideret skadelige, og i værste tilfælde fremme muligheden for at få hudkræft. Derfor skal vi huske at smøre os og børnene ind i et tykt lag solcreme.

Solbeskyttelse i børnehaven

Det er vigtigt at beskytte børn i solen, når de befinder sig i børnehaven. Smør barnet ind i solcreme hjemmefra, og husk at forårets sol er stærk på sart barnehud, og at barnet befinder sig udendørs, på legepladsen, mange timer hver dag.

Børn i solen

Særligt børns sarte hud er i høj grad udsat i forhold til solens stråler, så her er solbeskyttelse særlig vigtig. Jo oftere man udsættes for UV-stråling og solskoldninger i barndommen, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler at man udover, at smøre barnet i rigeligt solcreme med en høj solfaktor, også bruger skygge, tøj og hat som solbeskyttelse til børn.

Pas på solen mellem kl. 12 og 15

Vi skal ikke undgå solen, men lære at være i solen med sund fornuft. Kræftens Bekæmpelses Solkampagne opfordrer ikke til, at børn skal være inde mellem 12 og 15. De skal blot være beskyttede i solen, når det er nødvendigt.

Er I ude i tidsrummet, skal børnene være i skygge, eller være beskyttet af tøj, der dækker til knæ og albuer. Derudover skal de bruge solhat og solcreme, hvor tøjet ikke dækker.

Soltøj til børn

Når det er strålende sommervejr, og meget af kroppen eksponeres for solens stråler, kan UV-tøj være praktisk.

Solbeskyttende tøj reducerer de områder af hud, der skal smøres jævnligt, når sved og vandpjaskeri reducerer effekten af solcreme – også de såkaldte vandfaste.

UV-tøj skærmer ekstra godt mod solen sammenlignet med almindeligt tøj, fordi stoffet på forskellige måder er specialdesignet til at bremse skadelige stråler, ofte er beskyttelsen cirka faktor 50. Almindeligt tøj beskytter typisk kun med en faktor 10 – 15.

Mængden af solcreme er vigtig

Graden af solbeskyttelse forudsætter, at du smører tilstrækkeligt meget solcreme på – ellers bliver faktoren betydeligt mindre.

Benyt mindst 40 ml solcreme til at smøre en hel voksenkrop ind og 20 ml til at smøre et barn ind. Det er meget solcreme, men det er den mængde, der skal til, før du er beskyttet nok.

Det er bedst at smøre sig ind over to omgange. Så får man en større mængde solcreme på og man får dækket de uundgåelige “helligdage”.

 

Kilder: Tænk, Kræftens Bekæmpelse, DMI

Følg os på Facebook og Instagram