Pages Navigation Menu

Småbørnsfamilier køber mest økologi

Småbørnsfamilier køber mest økologi

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven.

Af Bonnie Jensen

61 procent af danskerne er ’ekstremt’, ’meget’ eller ’noget’ bekymrede omkring rester af sprøjtegifte i maden, når det gælder deres børn, viser en undersøgelse lavet af Epinion for Økologisk Landsforening. Familier med børn er samtidig dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser tal fra Danmarks Statistik.

Familiens sundhed er vigtigst

– Det står meget klart, at familier med små børn har et særligt fokus på økologi, når de vælger fødevarer. Især når børnene er helt små, er vi meget forsigtige med at undgå at udsætte dem for potentielt skadelige stoffer. Mange forældre handler derfor efter et forsigtighedsprincip om, at det er bedre helt at undgå disse stoffer end at satse på, de ikke er skadelige, siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

Han peger på, at den logik understøttes af anbefalinger fra en række danske læger, sundhedsplejersker og forskere, som råder gravide og ammende til at spise økologisk for at minimere indtaget af pesticidrester, der bl.a. kan skade barnets hjerneudvikling. – Vi ved, at familiens sundhed er det argument, der gennemgående vejer tungest, når børnefamilierne vælger økologi. Og at det især er fraværet af sprøjtegiftrester, medicinrester samt tilsætningsstoffer, der er den vigtigste sundhedsfaktor for familierne, uddyber Henrik Hindborg. Der er 50 procent risiko for at få rester af sprøjtegift med, når man køber ikke-økologisk frugt og grønt, viser Fødevarestyrelsens pesticidrapport.

 

  • Vidste du at…
    • Du undgår at udsætte dig selv og dine børn for giftrester ved at vælge økologiske fødevarer.
    • De sidste 25 år har danskernes køb af økologiske varer sparet den danske natur for mere end tre mio. kilo giftstoffer.
    • Ø-mærket har 25-års fødselsdag i år.
    • De sidste 25 år har danskerne skånet 4.300 mia. liter grundvand for rester af sprøjtegifte – hvilket ca. svarer til den danske befolknings privatforbrug af vand i 20 år.
    • De sidste 25 år har danskerne sikret, at 500.000 økologiske køer er blevet lukket ud på græs under åben himmel.
    • Du undgår rester af sprøjtegifte i din mad, når du vælger økologisk? Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport har år efter år vist, at der er rester af sprøjtegifte i ca. halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt, der findes i butikkerne.
    • Du siger farvel til 330 E-numre, når du vælger økologiske varer? Fødevareindustrien i EU har generelt lov til at bruge 379 forskellige tilsætningsstoffer med E-numre: konserveringsmidler, farvestoffer, antioxidanter, sødestoffer m.m. I økologisk mad er kun 49 af disse stoffer tilladt – de øvrige 330 er bandlyst.
    • Du skåner 200 liter grundvand for rester af sprøjtegifte, når du køber en liter øko-mælk? En bøf på 250 gram = 750 liter grundvand. 1 æg på 50 gram = 75 liter grundvand og 1 portion havregryn på 50 gram = 34 liter grundvand.
    • Du er med til at bevare en rig og ren natur, når du køber økologiske varer. Der er i gennemsnit 30 procent flere vilde planter og dyr på økologiske arealer.
    • At hver tredje liter mælk, som danskerne lægger i indkøbskurvene, er økologisk?
    • Ikke-økologiske kartofler er den afgrøde, som danske landmænd oftest sprøjter. Afhængigt af vejret får kartoflerne en tur med sprøjten mellem 10 og 15 gange på et år.
    • Alle økologiske køer kommer på græs i sommerhalvåret. I dag kommer 16 procent af de ikke-økologiske køer på græs?