Pages Navigation Menu

Slip af med din allergi

Slip af med din allergi

Annonce. Nogle af os jubler ved tanken om forår, andre ser frem til det med lige dele glæde og bekymring, for i den lune luft hvirvler pollen, og det generer dagligt den million danskere, som lider af høfeber.

Af Henriette Rosenthal Muld

Det er skønt når forårsbebuderne i bedene og kalenderen meddeler forårets komme, men Astma-Allergi Danmark anslår, at der findes ca. en million danskere der er ramt af høfeber, og blandt disse er glæden ved foråret ofte ledsaget af en bekymring for – hvor slemme bliver symptomerne i år?

Papirlommetørklæder i massevis, næsespray indenfor rækkevidde og dagligt indtag af antihistamin, er nok det mest velkende forsvar mod allergi, og hvis det er nok til at holde symptomerne nede, er mange da også godt tilfredse med det. Mange tror nemlig fejlagtigt, at det er eneste mulighed når allergien blusser op. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt, for der findes faktisk en anden løsning, og det er immunterapi, også kaldet allergivaccination, som gives som indsprøjtninger eller tabletter, der indeholder det man er allergisk overfor, i små mængder. Helt banalt ”lærer det kroppen”, at kunne tåle disse helt naturlige ting, som man ikke kan undgå at støde på, og som kroppen fra naturens side burde tåle. Man omprogrammerer, så at sige, immunforsvaret, så det kommer til at fungere, som det gør hos mennesker, der ikke lider af allergi.

Niels-Erik Schollert, speciallæge i øre-næse-halssygdomme, Ørelægerne Fredericia, er en af de læger der, med stor succes, vaccinerer allergikere, til at få en lettere hverdag, uanset om det er husstøvmider eller pollen der er skaber problemerne.

– Vaccination kan tilbydes, når allergien er veldokumenteret i forhold til, hvad man er overfølsom over for, og konventionel behandling, som antihistamin og næsespray, ikke er tilstrækkelig. Når man er allergisk, kan symptomerne på allergien være så kraftige, at de ødelægger hverdagen og også gør det vanskeligt at passe et arbejde. Det er f. eks. ikke hensigtsmæssigt at få næseblod flere gange dagligt eller have gentagne bihulebetændelser, som nogle allergikerer desværre oplever.

Allergi er en immunforsvars sygdom, som får kroppen til at reagere negativt på ting, som den sagtens burde kunne tåle at være i kontakt med, f.eks. pelsdyr, husstøvmider eller græs. Ved at vaccinere udsætter man kroppen for det som fremkalder den allergiske reaktion i kontrollerede mængder, hvorved kroppen langsomt ændrer immunforsvarets respons, så den ikke længere reagerer uhensigtsmæssigt på det, som man er overfølsom overfor.

En anden stor fordel ved vaccination mod allergi, er at man samtidig kan slippe af med krydsallergierne, som mange også oplever som meget generende.

Vaccinen virker rigtigt godt hos en meget stor del af de behandlede, og jeg mener, at det er fremtiden indenfor behandlingen af luftbåren allergi.

Set med Europæiske øjne har disse vacciner en kæmpe fremtid, og efter min mening burde langt flere tilbydes behandlingen, fortæller Niels-Erik Schollert, speciallæge i øre-næse-halssygdomme, Ørelægerne Fredericia.

Lægen kan ved hjælp af en priktest og blodprøver be- eller afkræfte, hvis du har en formodning om, at du lider af pollenallergi.

Sæsonen for pollen starter i det tidlige forår og slutter typisk i løbet af september måned.

 

 

 

 

Følg os på Facebook og Instagram