Pages Navigation Menu

Sikker i trafikken

Sikker i trafikken

Et nyt skoleår har taget sin begyndelse, og nu myldrer det hver morgen med små og store børn, der skal nå i skole, før klokken ringer ind. Mange til fods eller på cykel, men en del børn bliver stadig kørt i skole i biler, som ”sværmer omkring” skolen, for at finde en ”læsse af plads”.

Af Henriette Rosenthal Muld

Det kan godt være, at de elever der er med i skolepatruljen en gang imellem mugger lidt over, at vækkeuret ringer lidt tidligere, så de kan være på plads iført deres skriggule sikkerhedsvest og ”slikkepind”, når de andre elever skal hjælpes sikkert over gaden på vej til skole. Men effekten af skolepatruljerne er god. En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at skolepatruljerne har en effekt på bilisternes fart. I undersøgelsen, der er gennemført i marts måned 2017, svarer 97 % af de adspurgte 1.472 bilister, at hvis de kører for stærkt på en skolevej og møder en skolepatrulje, så sænker de farten.

Træn dit barn til at færdes i trafikken

Det er meget forskelligt, hvad børn i 6-9 års alderen kan. Som forælder kender du dit barn, og derfor er du den bedste til at vurdere, hvad dit barn kan klare.

Det er individuelt, hvornår børn er klar til at klare skolevejen alene til fods eller på cykel. Det kommer an på trafikken, hvor modent barnet er – og hvor meget, I har trænet. Nogle børn kan først klare det, når de er 10- 12 år gamle.

Børn på 6-9 år er klar til at lære at:

 • At gå alene til og fra skole på sikre veje uden farlige kryds
 • At krydse veje med god oversigt
 • Cykle sammen med en voksen i trafikken
 • Cykle alene på stille veje
 • Forstå de grundlæggende færdselsregler for cyklister, fx hvor skal man stoppe
 • Aflæse andre trafikanters hensigt
 • Hvordan man går i flok

På vej til skole til fods

Når du træner i trafikken med dit barn, får I grundlagt nogle gode vaner. Det har dit barn brug for, når han eller hun engang skal klare vejen til og fra skole selv. Jo mere I har trænet i trafikken – og jo mere I fortsætter med at træne – jo bedre vil dit barn blive i stand til at færdes sikkert på egen hånd.

 • Vælg en sikker rute. Det er den rute, hvor I skal krydse vejen færrest gange, og hvor der er mindst trafik.
 • Gå ruten mange gange sammen og aftal enkle regler for, hvad barnet skal gøre de forskellige steder.
 • Gentag reglerne, I har øvet før: Stop ved kantstenen, se dig for til begge sider, tjek at bilerne stopper, før du går over for grønt.
 • Lær dit barn at lægge mobiltelefonen væk, når I går i trafikken. Og vær selv et godt eksempel.

På vej til skole i bil

Selv om I er i bil, har I stadig mulighed for at træne trafik. Parkér et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke sammen. Så hjælper I samtidig til med at mindske antallet af biler ved skolen.

På vej til skole på cykel

Selv om dit barn ikke er klar til at cykle alene endnu, kan I bruge skolevejen til at cykle sammen, hvis trafikken er egnet til det – og dit barn er klar. Det er dig, der bedst kan vurdere det.

 • Vælg en sikker cykelrute, hvor I skal krydse vejen færrest gange og hvor der er cykelsti.
 • Lad dit barn køre inderst eller forrest – så kan du holde øje med det.
 • Sig til i god tid, før I skal dreje.
 • Lær dit barn at give tegn, når I skal dreje eller stoppe
 • Stop og se jer godt for, før i krydser en vej. Husk, dit barn har brug for længere tid end dig til at sætte i gang. Nogle steder skal I måske trække over.
 • Husk cykelhjelmen. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm, er hvis du selv gør det.

Med skolebus

Skal skolevejen foregå med bus, er det en god idé at tage turen sammen nogle gange, før dit barn skal tage turen selv. Lær dit barn den sikreste vej til og fra stoppestederne og at gå hjemmefra i god tid, så det ikke skal løbe for at nå bussen.

Husk at hvis der er sikkerhedsseler i bussen, skal de bruges.

Stige på bussen

Vis dit barn, hvor det skal stå ved vejkanten eller på fortovet, så buschaufføren kan se dit barn, når bussen stopper. Inde i bussen skal dit barn blive siddende, til bussen stopper, så det ikke falder, hvis bussen bremser hårdt op. Dit barn skal altid have sele på, hvis der er seler i bussen.

Stige af bussen

Lær dit barn at vente med at gå over vejen, til bussen er kørt. Bussen skal være helt ude af syne, så barnet kan se, om der kommer biler, og så bilisterne kan se barnet.

Hvis bussen holder ved en helle, hvor barnet kan stå af, skal barnet vente på hellen, indtil cykelstien er fri. Hvis bussen holder direkte ind til en cykelsti, er det ifølge reglerne cyklisterne, der skal holde tilbage for dit barn. Men et godt råd er at lære dit barn altid at stoppe og se sig for, når det stiger ud af bussen.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Hvis dit barn snart lige er startet i skole, er det en god idé at træne vejen til og fra skole og SFO eller fritidshjem.

Find den sikreste rute, hvor I skal krydse vejen færrest gange.

Øv gerne ruten i weekenderne, for der er ikke så meget trafik.

Vidste du at:

 • Skolepatruljeordningen første gang blev indført i 1949.
 • En skolepatrulje arbejder hver morgen, og eleverne møder tidligere end alle de andre elever.
 • Der i Danmark er der knap 20.000 skolepatruljeelever.
 • En skolepatrulje oprettes i et samarbejde mellem skolen og politiet. En lærer på skolen fungerer som instruktør.

 

 

Følg os på Facebook og Instagram