Pages Navigation Menu

Sidder vitaminerne virkelig i skrællen?

Sidder vitaminerne virkelig i skrællen?

Du bider i en blomme. Indeni er den gul, sød og saftig, men skallen derimod er sur og bitter, og du er lige ved at spytte den ud igen, men gør det ikke. For du har jo hørt det så ofte: Det er i skrællen, at vitaminerne sidder.

Hvor sidder vitaminerne egentlig? Sidder de i skrællen, eller er det bare en myte? Og hvis det er rigtigt, kan vi så bare spise skrællen og smide resten i skraldespanden?

Det er både i og lige inden under skrællen, at de fleste vitaminer sidder. Der findes også vitaminer i resten af frugten, men her er koncentrationen lavere. For vitaminerne befinder sig primært dér, hvor frugten eller grøntsagen vokser, oplyser Søren Krogh Jensen, seniorforsker ved Institut for Husdyrbiologi – Molekylær ernæring og cellebiologi.

Det er dog ikke altid, at frugt og grønt vokser lige under skrællen. Væksten – og dermed vitaminerne – kan også være jævnt fordelt:

  • I og lige under skrællen: F.eks. æbler, pærer, blommer, vindruer og kartofler
  •  Jævnt fordelt: F.eks. broccoli, salat, bønner, gulerødder og ærter

Man kan ikke nøjes med at spise skrællerne og det kød lige under, selv på frugt og grønt, hvor de fleste vitaminer sidder her. I selve frugten eller grøntsagen, er der fibre, som er vigtige for vores krop. De hjælper med at holde maven og tarmsystemet i orden og give fylde, så vi føler os mætte.

Kilde Videnskab.dk