Sådan styrker du dit barns selvværd

Af Erla Heinesen Højsted, aut. Psykolog, specialiseret i børn og familier, rådgiver hos Wize Me Up

Der er vel ikke noget mere givende end at møde et barn, der bare sprudler af selvværd og overskud? Et barn der er tilfreds med sig selv og hviler i sig selv på en måde, som man kun kan beundre?

–          Og det er vel også det vi forældre i bund og grund ønsker for vores børn.

Men rigtig mange forældre er i tvivl om, hvordan man gør det. Hvordan forholder man sig? Hvordan finder man selvværdets DNA? Hvordan kan man give sit barn en indsprøjtning med det serum, der skaber børn (og voksne) der er stærke, robuste og trygge nok til at møde hele verden med et smil? Men det er egentlig ret ligetil – og man behøver ikke at være forsker eller psykolog for at gøre det. Det handler heller ikke om en hokus-pokus eliksir eller en ingrediens, som kun et fåtal har adgang til. Det handler i stedet for, om ren og skær kærlighed.

Men alle forældre elsker jo sine børn!!

Jeg er fuldstændig overbevist om at de allerfleste forældre elsker sine børn. Men sagen er bare den, at der kan være en verden til forskel i at føle kærlighed og så at vise kærlighed på en måde, så børnene mærker det og på en måde, der opbygger deres selvværd. Og selv om vi har de bedste intentioner så står vi nemt i den situation, hvor vores børn ikke mærker vores kærlighed.

Kærlighed er en følelse og en handling

Det er meget forskelligt hvordan vi VISER vores kærlighed. Vi har hver vores unikke kærlighedssprog og vi har desuden mange forskellige kasketter og roller at udfylde som forældre. Vi skal opdrage, vi skal hjælpe, vi skal sørge for at de opfører sig ordentligt, vi skal sørge for at de lærer, det de skal. Og så er der også en hel masse andre ting, vi tror vi skal. Men når det gælder om at opbygge og styrke børns selvværd, så er der én helt speciel handling, du kan gøre, der overstiger alt andet. Det handler om at give sit barn nærvær, at være til stede med sit barn. Det er så vigtigt, at du som forælder sørger for øjeblikke med børnene, hvor alle andre kasketter smides ud og du er nærværende med børnene. At du dropper lærerbrillerne, dropper pædagogrollen og holder op med at vurdere og i stedet bare er i nuet med børnene og lever dig ind i deres univers. …. og ja når jeg skriver det, så ved du det jo allerede godt. Men der er altså forskel på at vide og så på at handle.

Derfor virker det

Selvværd udvikles når barnet oplever at være værdifuldt. Når du er nærværende, opmærksom og nysgerrig på dit barn, så giver du dit barn en følelse af at være vigtig og værdifuld for dig. Det udvikler selvværd. Når du er i stand til at tune ind på dit barn og aktivere det instinkt, der handler om at aflæse dit barns følelser og samtidig kunne reagere på en emotionelt passende måde, så er du nærværende og du styrker dit barns selvværd. Så ligegyldigt hvor meget du gerne vil lære dit barn om rigtigt og forkert og om god opdragelse, så må du for alt i verden også huske på at give dit barn din tid, din opmærksomhed og dit nærvær.

Sådan får du et godt liv med dine børn

Et godt liv med børn starter med, at du sætter tid af til børnene. Du behøver ikke at underholde dine børn hele tiden – men de har krav på din tid, din opmærksomhed, dit nærvær og din tilstedeværelse. Hvis du virkelig gerne vil booste dit barns selvværd så brug mindst et kvarter hver eneste dag.

  • Hvor du er nærværende og opmærksom på dit barn.
  • Hvor du ikke bedømmer og vurderer dit barn, men bare øver dig i at se, aflæse og acceptere dit barn og være til stede.
  • Hvor du giver dit barn mulighed for at tale med dig.
  • Hvor du lader dit barn sige sin mening – også når den er forskellig fra din egen.
  • Hvor du er nysgerrig på barnets liv og interesser.

Det er så utrolig givende for dig og dine børn, at de føler dit nærvær og de føler sig vigtige og trygge. Det giver dem ro til at være sig selv og være til stede og det opbygger deres selvværd. Nærvær handler om at skabe hverdags øjeblikke af tilstedeværelse og samvær. Nærvær ligger i den relation du skaber til dit barn og den stemning du skaber i hjemmet.

 9 ting dit barn styrkes på, når du formår at sige nej med respekt.

Det kan være svært at kommunikere hensigtsmæssigt med dit barn, især hvis dit barn gerne vil noget, som du ikke synes er en god ide. Vi kan være meget hurtige på aftrækkeren med vores “NEJ” – så snart vores børn lægger op til f.eks. at ville have noget på indkøbsturen. Og det er slet ikke fordi vi ikke må sige nej til vores børn, for det skal vi så sandelig, når vores “nej” er det rigtige for os – det er jo os der bestemmer og skal tage ansvaret for vores børn. Men lærer vi ikke at give vores “Nej” på en respektfuld måde, ender det med, at vi trækker selvværdet ud af vores børn, og at det bliver svært for dem at fungere optimalt i det sociale fællesskab med andre børn.

Her er 9 ting dit barn styrkes på, hvis du kan sige nej på en respektfuld måde:

▪                           Dit barn føler sig anerkendt

▪                           Du øger dit barns selvværd

▪                           Dit barns sociale kompetencer styrkes

▪                           Dit barn lærer at udtrykke sig rolig og fattet

▪                           Du opbygger en tillidsfuld relation

▪                           Du skaber et fundament for fremtidens svære samtaler

▪                           Du lærer dit barn at være løsningsorienteret/have fokus på bolden

▪                           Dit barn lærer at sige fra overfor andre på en respektfuld måde

▪                           Dit barn undgår at blive en medløber