Røde næser i vinterkulden

10

Det er årstiden, hvor forkølelserne ligger på lur. Småbørnsfamilier er særligt udsatte, så hvis du har små børn, kommer de eller du helt sikkert ikke igennem vinteren uden mindst en omgang.

Af Bonnie Jensen

Lige nu er det sæson for snotnæser. Små som store. Især børnefamilier står forrest i skudlinjen, når det sværmer i luften med vira.

En undersøgelse viser, at børn, der er i daginstitutioner, har op til syv gange så stor risiko for forkølelse og sygdomme på grund af virus. Den smitte gives videre til forældre og bedsteforældre. Forkølelse os børn udvikler sig en gang imellem til smertefuld mellemøre- eller bihulebetændelse. Smitte er nærmest uundgåelig – der er nemlig konstant flere end 100 forskellige slags vira i omløb, som er skyld i folkesygdommen forkølelse. Mange bliver i gennemsnit ramt tre gange om året, af forkølelse, oftest om vinteren.

Kuldens konsekvenser

Forklaringen på de mange forkølelser om vinteren er, at vi rykker tættere sammen inden døre. Så har virus gunstige forhold til, at sprede sig og smitte. Vinterens lave temperaturer har også betydning for, hvor mange virus-sygdomme, vi rager til os. Om vinteren fryser vi og kan blive kolde om næse, ører, hænder og fødder. Du kan ikke blive forkølet af at være kold, men det kan gøre dig meget mere modtagelig for smitte. Du bliver altså ikke forkølet af at glemme halstørklædet eller huen. Men når du fryser, bliver blodcirkulationen og immunforsvaret dårligere, og risikoen for smitte stiger.

Slap af og slip af med forkølelsen

Når du først er fældet af forkølelsen er der ikke meget andet at gøre, end at vente og lindre de værste symptomer. Du er nødt til at respektere, du ikke rigtigt er på toppen og derfor har bedst af at tage et par dage på langs. Alle forkølelser skyldes en virus, og derfor hjælper penicillin ikke. Sugetabletter og næsespray kan derimod lindre ondt i halsen og stoppet næse. Når du er forkølet, kan slimhinderne i næsen hæve så meget, at næsen stopper til, så det bliver svært at trække vejret. Den stoppede næse forstyrrer nattesøvnen og kan give hovedpine, når du ikke kan trække vejret helt frit gennem både næse og mund. Børn kan også blive meget besværede af stoppet næse, men traditionelle næsesprays bliver ofte frarådet til små børn, og her kan saltvand være en god løsning.

 

Tips mod forkølelse

Få din søvn: Det er vigtigt, at du får en ordentlig nattesøvn. Gerne 8 timer hver nat. Hvis vi ikke sover nok, bliver kroppen dårligere til at danne visse stoffer, som har stor betydning for et godt immunforsvar.

Hold afstand

De almindeligste forkølelsesvirus smitter formentlig kun i en afstand af en til to meter fra den forkølede, det vil sige hoste-nyse afstand. Så hold så vidt mulig god afstand til forkølede mennesker.

Vask hænder De fleste bakterier smitter især fra fingrene, når andre hoster eller nyser i deres hænder. Så vask oftere hænder end du plejer. Hvis ikke du har mulighed for at komme i nærheden af en vask i løbet af dagen, så kan du købe en lille flaske håndsprit

Stress af Når to mennesker indånder samme mængde forkølelsesvirus, er den mest stressede i størst fare for at blive syg. Stress og jag nedsætter din modstandskraft, så virus lettere får frit spil.

Drik vand og spis C-, D- og E-vitamin Spis mere C-vitamin fra bl.a. citrusfrugter, tomater, blomkål og grønne bladgrøntsager. Derudover er D-vitamin fra fede fisk som makrel, sild og laks også vigtige. E-vitamin findes i olivenolie, nødder, avocado og fuldkornsprodukter, og er også afgørende for at kroppen kan bekæmpe sygdomme.