Pages Navigation Menu

Pas på huden i solen

Pas på huden i solen

(Annonce) Nu står der sommer og sol i kalenderen, så her kommer lige et par gode råd til dig og din familie.

Af Henriette Rosenthal Muld

Solens stråler fører meget godt med sig, varme og lys, men kan også være lumske, så vi skal huske, at smøre os selv og børnene ind i solcreme, for solskoldet hud gør ondt, og øger vores risiko for at udvikle hud- og mordermærkekræft.

Leg og lær om solbeskyttelse

Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne har udviklet den gratis app Solsmart, der gennem leg lærer mindre børn om solens stråler og hvordan man skal beskytte sig mod dem.

Giv dit barn gode solvaner. Det betaler sig på den lange bane. Solskoldninger i barndommen øger nemlig risikoen for kræft i huden senere i livet, og derfor er det vigtigt, at børn allerede i en ung alder får grundlagt gode solvaner.

Solsmart er ideel til børn i 5-10 år, men efter at have ”snuset” til den, kan jeg afsløre, at voksne også kan være med i legen. På en sjov og underholdende måde bliver barnet ”undervist” i solens stråler, både de synlige og dem man ikke kan se, herunder de mindre gavnlige uv-stråler samt om hvordan, vi kan beskytte os mod dem. Gennem spil lærer barnet, hvordan man på ægte ninja manér kan undgå de farlige solstråler ved at følge de tre solråd: skygge, solhat og solcreme.

Hvis ikke før, er det oplagt at downloade appen, når ferien begynder – er det bilferie, der er på programmet, er junior også godt underholdt på bagsædet samtidig med at blive klædt på med nyttig viden om solbeskyttelse, inden feriedestinationen er nået.. I spillene kan man gå på skyggejagt, lære at blive en god solen ved at give vennerne solcreme og solbeskyttende tøj på, og sidst kan man kæmpe mod solens uv-stråler.

www.cancer.dk

Børn i solen

Særligt børns sarte hud er udsat i forhold til solens stråler, så her er solbeskyttelse særlig vigtig at huske, når det gælder de mindste. Jo oftere man udsættes for UV-stråling og solskoldninger i barndommen, jo større er ens risiko for at udvikle hud- og modermærkekræft senere i livet.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne anbefaler, at man, udover at smøre barnet i rigeligt solcreme med en høj solfaktor, søger skygge og bruger tøj og hat som solbeskyttelse.

Derudover anbefales, at børn – og voksne – undgår direkte sol mellem kl. 12 og kl. 15, når UV-index’et er 3 eller mere. Det betyder ikke, at man skal opholde sig inden døre – blot finde skyggen.

Husk solhatten til barnet!

Det er vigtigt at beskytte barnets hoved mod solens stærke stråler, og der findes mange søde og smarte solhatte. Husk at mange mindre børn enten sidder på hug eller på jorden med bøjet hoved, når de leger, så nakken er et meget udsat sted for solskoldning. Vælg derfor en af de smarte solhatte med nakkebeskyttelse, også kaldet en legionærhat, også gerne med en skygge fortil til at skærme ansigt og øjne.

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen udviklet en række råd til, hvordan du som forældre kan passe dit barn i solen. De lyder som følger:

• Skygge: Børn bør have mulighed for – og opfordres til – at søge skygge. Medbring den eventuelt selv i form af en parasol eller et legetelt og væn dit barn til at lege i skyggen under træer, solsejl el.lign.

• Klæd børnene på med hat og let tøj: Når børn leger udendørs mellem kl. 12 & 15, bør de have en bredskygget hat på, der dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke. Det anbefales, at børnene bærer tøj, som mindst går til knæ og albuer.

• Brug solcreme: De steder på kroppen, som ikke er dækket af tøj, bør huden smøres i rigelige mængder af solcreme. Brug som udgangspunkt mindst faktor 15 i Danmark og faktor 30 på solferien i udlandet.

Det er ikke temperaturen, men derimod styrken af uv-strålingen, der er afgørende for, om solen kan brænde og gøre skade på vores hud. UV-indexet er et mål for intensiteten af uv-strålingen. Det anbefales, at man solbeskyttelser sig, når uv-indexet er 3 eller derover, hvilket det oftest er mit på dagen.

 

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen

 

Følg os på Facebook og Instagram