Pages Navigation Menu

Lidt om vores hud…

Lidt om vores hud…

Pas på huden i vinterkulden

De kolde måneder, med blæst regn og frost, er hård kost for huden særligt i ansigtet.

 Vidste du at:

At huden er med et overfladeareal på ca. 1,5 m2 et af vores største organer

At huden udgør ca. 15 % af legemsvægten

At huden skaffer os information om omgivelserne gennem små nerveender, som registrerer berøring, tryk, varme, kulde og smerte

 

hud 3Vælg en fed creme til tør vinterhud

Jo mindre vand i cremen, jo bedre. Vælg en creme med lavt vandindhold gerne uden parfume, til at holde huden beskyttet mod vinterens blæst. En creme med højt indhold af gode fedstoffer, og som ikke indeholder vand, minimerer risikoen for frostskader på den sarte hud. Hvis man ydermere vælger en creme mærket med et eller flere af de anerkendte miljømærker, der fortæller at man her står med en creme i hånden, som ikke indeholder nogle af de skadelige og hormonforstyrrende stoffer, er man på den helt sikre side.

 

Fra tør hud til eksem

Nogle fødes med en mere sart hud end andre, og med tendens til eksem. Har man sådan et barn er det ekstra vigtigt, at holde sig for øje, at en let lotion ikke rækker. Her er det kun en fedtcreme med et ekstra højt fedtindhold, der virker beroligende på huden, og som en decideret barriere mod vinterens blæst og kulde.

Vidste du:

At man kan forebygge tør ved at vælge produkter uden parfume, som kan irriterer huden

At du beskytter huden ved ikke at have for høj temperatur indendørs

At for at undgå tør hud, er det vigtigt at drikke rigeligt med vand samt spise grøntsager og frugt

 

Babycreme er ikke til daglig brug

Når du læser på en babylotion, kan du få indtryk af, at babyer skal smøres ind i creme dagligt. Men det er slet ikke nødvendigt – og slet ikke godt for den sarte hud.

Det kan være forvirrende at læse opfordringerne på babylotions. På flere af dem står der ’til daglig brug’.

Nogle producenter skriver ligefrem i brugsinstruktionen, at man skal påføre cremen efter hvert bleskift, altså 6-8 gange dagligt.

Men børn har slet ikke brug for de samme mængder kosmetiske produkter som eksempelvis sæbe og shampoo, som voksne har.

Produkterne kan nemlig udtørre og irritere huden, og de kan indeholde parfume, som giver risiko for allergi.

Til daglig er det nok at vaske din baby med lunkent vand og undgå at tilsætte sæbe eller olie til vandet. Derfor behøver du normalt heller ikke at bruge cremer eller olier på babyens hud efter badet.

Synes du, din baby har tør hud, så tal med lægen eller sundhedsplejersken om det.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

 

hud2Kraftig stigning i antallet af børn som får børneeksem

Omkring 20 % af alle børn, der bliver født i Danmark, udvikler børneeksem. I 1960 var tallet 3 %, så antallet af børn med børneeksem er i kraftig stigning.

Børneeksem er en arvelig hudsygdom, som giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem.

Der er ikke kun en enkelt årsag til børneeksem, og der eksisterer ingen mirakelkur. Men man kan minimere risikoen for at sygdommen blusser op ved at smøre barnets hud dagligt med fugtighedscreme, hvilket er en meget vigtig del af behandlingen af børneeksem og hurtigt behandle ifølge lægens anvisninger, hvis eksemet blusser op.

Ved at bruge fugtighedscreme, tilføjes de fedtstoffer, som huden ikke selv kan danne. Ved at smøre barnets hud flere gange daglig med fed fugtighedscreme kan man forebygge, at huden tørrer ud og klør, og dermed nedsætte antallet af udbrud.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

 

Dårlig søvn får din hud til at ældes hurtigere

En ny undersøgelse antyder nemlig, at huden hos mennesker, som generelt kæmper med søvnen, har flere tegn på aldring og har brug for mere tid til at komme oven på igen efter påvirkninger fra for eksempel UV-stråling.

Nu kommer det måske ikke som nogen bombe, at en serie rødøjede nætter ikke akkurat får kinderne til at gløde. Men hidtil har ingen taget det på sig at studere sagen ordentligt, skriver forskeren Elma Baron i en pressemeddelelse fra University Hospital Case Medical Center.

Elma Baron og hendes kolleger undersøgt både søvnen og huden hos 60 kvinder i alderen fra 30 til 49 år. Halvdelen af dem havde søvnproblemer.

Efter at have kortlagt søvnmængde og -kvalitet og have foretaget flere slags undersøgelser af huden, konkluderede forskerne, at søvnen påvirker hudaldring.

Havde sværere ved at reparere skader

Kvinderne, som sov dårligt, havde større tendens til aldringstegn som fine linjer, ujævn pigmentering, slaphed og reduceret elasticitet i huden. Der var imidlertid ingen forskel i solrelaterede aldringstegn, som dybe rynker og fregner.

Derimod så det ud til, at hudens evne til at reparere skader også led hos kvinderne, som havde et skrantende forhold til Ole Lukøje.

Det tog længere tid, før disse kvinder kom af med rødmen efter en solskoldning. Og efter afrivning af tape gik der ligeledes længere tid, før huden var helt som før.

Kilde: Videnskab.dk

 

hud 1Lidt om rynker…

Nogle rynker, f. eks. de som er fremkaldt af smil, er mere charmerende end andre og her kan du blive lidt klogere på de forskellige årsager til at vi får rynker:

 

Kronologisk aldring

Dette er forandringer som sker som led i den naturlige aldringsproces. Med tiden synker enkelte hudområder lidt ind på grund af reduktion i underhudsfedtet. Samtidig mister læderhuden noget af sin elasticitet. Rynke af denne type er ikke særlige tydelige før 60-70-årsalderen.

Fotoaldring

Fotoaldring er en betegnelse for solens virkning på huden, og det er netop denne faktor som har størst betydning for udvikling af rynker i ansigtet. Især det langbølgede ultraviolette lys (UV-A) går ned i læderhuden og skader bindevævet.

Sovelinjer

Personer som altid sover på den ene side kan få sovelinjer – gerne asymmetriske linjer som går på tværs af de andre rynker.

Tyngdekraften

Tyngdekraften trækker i huden i ansigtet, således at huden efterhånden får præg af at hænge. Dette kan for eksempel dreje sig om hængende mundvige og øjenlåg.

Udtrykslinjer

Hver dag trækker ansigtsmusklerne i samme retning, gang på gang. Med tiden fører dette til udtrykslinjer. Disse optræder specielt omkring øjne og mund, hvor musklerne ligger cirkulært. Smilerynker er et resultat af denne effekt.

Kilde: Tor Langeland, Store Norske Leksikon

Følg os på Facebook og Instagram