Pages Navigation Menu

Lidt om vacciner, mæslinger og vuggestuestart…

Lidt om vacciner, mæslinger og vuggestuestart…

Af Camilla Lyderik Christiansen som er 35 år gammel. Hun er gift med Peter, og sammen er de forældre til et firkløver af drengebørn – Mads (11) og Frederik (10), Willie (4) og Alfred (1)

På hendes blog Bylyderik.dk deler hun ud af tanker, erfaringer, madopskrifter og livet generelt. Bloggen er egentlig et udspring af Camillas Instagramprofil af samme navn, hvor hun nyder ‘samværet’ med ligesindede. Selvom hun i mange tilfælde ikke har mødt kvinderne bag de profiler hun følger, så hersker der i universet et enormt sammenhold og et fantastisk sisterhood. 12 camilla

Sådan indleder bloggeren Camilla Lyderik et blogindlæg om hendes tanker omkring de, i hendes verden, obligatoriske vaccinationer som skal forhindrer unødige alvorlige sygdomme i hendes børns tilværelse:

Da jeg læser nyhederne i dag, falder jeg over en artikel hvor en dansk professor og overlæge advarer mod at rejse til Berlin uden vaccine. Den tyske hovedstad har siden oktober 2014, registeret 742 tilfælde med mæslinger. Og helt ærligt, det gør mig pisse bange.

Når Alfred om 3 måneder starter i vuggestue, vil han være 10 måneder gammel. Han vil på daværende tidspunkt have fået 2 af sine vacciner, og er derfor ikke fuldt beskyttet. Først når han fylder 15 måneder og blir MFR-vaccineret vil han være dækket imod netop mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Mæslinger har tidligere været en hyppig børnesygdom, med tusindevis af tilfælde hvert år. Siden man i 1987 indførte MFR vaccinen, har sygdommen været tæt på udryddet. Hvis dette skal ske, kræver det vaccinationstilslutning på mindst 95 %. Desværre begynder flere og flere nu at fravælge vaccineprogrammet, og i øjeblikket taler man om ca. 90 % tilslutning.

Der hvor jeg gerne vil hen, er at det valg man træffer ved at undlade vaccination, ikke kun vedrører ens eget barn. Det kan have konsekvenser for både mit barn (i den periode han ikke er fuldt vaccineret) men i allerhøjeste grad også for de børn der er for syge eller har for svagt immunforsvar til at blive vaccineret. Samtidig er der vel ingen forældre som ønsker at deres børn bliver smittet med mæslinger. Det er jo ikke en sygdom man skal spøge med, og i mange tilfælde kræver den hospitalsindlæggelse.

Jeg finder det bekymrende at Alfred kan være i fare for at blive smittet med mæslinger, fordi andre har truffet et egoistisk fravalg. Jeg forstår simpelthen ikke at man tør lade være – al statistik og lægeviden taler for at lade børn vaccinere. Jeg ville egentlig gerne have oplyst om alle børn i institutionen har fulgt vaccinationsprogrammet. Ikke for at forfølge den enkelte, men for at vide om der kan være en reel risiko for smitte. Dette er dog personfølsomme data, som ikke må videregives.

Jeg håber ikke vi skal stifte nærmere bekendtskab med mæslinger herhjemme, og jeg håber inderligt at alle vil overveje at følge programmet som anbefales af både Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.

 

Hvilke vacciner skal barnet have?

I dag tilbyder det danske sundhedsvæsen, at børn kan blive vaccineret, gratis, mod ni forskellige infektionssygdomme. Derudover tilbydes piger, vaccination mod livmoderhalskræft. Denne vaccine er også gratis.

Af Børn & Fritid

Hvilke sygdomme er det vi kan undgå, når vi får vaccineret vores børn i forbindelse med børnevaccinationsprogrammet, som anbefales af det danske sundhedsvæsen? Og hvorfor anbefaler man forældre, at vaccinere deres børn?

Vaccinationsprogrammet er etableret for at beskytte vores børn mod sygdomme, der kan være alvorlige og give varige skader, og i værste fald medføre dødsfald. Nogle vaccinationer beskytter ikke blot barnet selv, men også andre. For eksempel giver man i dag en revaccination mod kighoste i femårs-alderen. På det tidspunkt er kighoste ikke så farlig for barnet selv, men hvis det får kighoste kan det let smitte små søskende, eller legekammerater i omgangskredsen, som endnu ikke er blevet vaccineret og for hvem, kighoste kan være livstruende. Endelig er det betryggende for gravide, at være sikre på, at de er immune overfor røde hunde, da denne sygdom kan give fosterskader, hvis man får den i løbet af graviditeten.

Hvad er en vaccine?

En vaccination beskytter barnet mod alvorlige sygdomme, som skyldes bestemte vira eller bakterier. Når barnet vaccineres, danner det antistoffer, som beskytter på samme måde, som hvis barnet selv havde haft sygdommen. Hvis barnet senere udsættes for de bakterier eller vira, som det er vaccineret imod, vil kroppens immunsystem ’huske’ disse mikroorganismer og antistofferne kan straks bekæmpe dem. Vacciner kan enten være såkaldte ’dræbte vacciner’ eller ’levende vacciner’. Dræbte vacciner indeholder dele af dræbte vira eller bakterier, mens ’levende vacciner’ indeholder levende vira og bakterier i en svækket form.

Hvilke vacciner?

Her findes en oversigt, over sygdomme, der er omfattet af det danske børnevaccinationsprogram:

 1. Difteri, der bl.a. kan give alvorlig og livstruende halsbetændelse
 2. Stivkrampe (tetanus), der kan fås efter sårinfektion
 3. Kighoste (pertussis), der kan være alvorlig især hos helt små børn
 4. Polio, der kan medføre blivende lammelser
 5. Hib-infektion (Hæmophilus influenzae type b), der kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller strubelågsbetændelse
 6. Pneumokoksygdom (forårsaget af visse pneumokoktyper), der kan medføre blodforgiftning og meningitis
 7. Mæslinger (morbilli), der giver høj feber, hoste, forkølelse, øjenirritation og udslæt samt risiko for alvorlige komplikationer, fx lunge- eller hjernebetændelse
 8. Fåresyge (parotitis epidemica), der giver hævede spytkirtler og let feber og kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller testikelbetændelse samt varige mén
 9. Røde hunde (rubella), der giver let feber, hævede kirtler og udslæt. Smitte af gravide inden for de første tre måneder af graviditeten kan medføre abort eller fosterskader
 10. Livmoderhalskræft (Human papillomvirus-infektion, HPV). HPV-infektioner forekommer i over 100 forskellige undertyper. Nogle af disse typer forårsager vorter, andre typer forårsager kønsvorter (kondylomer), og visse kræftfremkaldende typer er årsag til livmoderhalskræft.

 

Hvor længe er barnet beskyttet af vaccinationerne? Når barnet har gennemført hele vaccinationsprogrammet er det beskyttet mod:

 • Difteri og stivkrampe i mindst 5 år, muligvis længere.
 • Kighoste, mindst 5 år.
 • Meningitis og strubelågsbetændelse, forårsaget af HIB-infektion livsvarigt.
 • Polio, livsvarigt.
 • Mæslinger , fåresyge og røde hunde, livsvarigt.
 • Pneumokokker, efter vaccination med tre doser er barnet beskyttet indtil fireårsalderen mod alvorlig pneumokoksygdom forårsaget af de 13 typer.
 • HPV, efter vaccination med tre doser HPV-vaccine anses beskyttelsen for at vare mindst fem år. Behovet for en booster er endnu uafklaret.

 

Kilde: Statens Serum Institut

Følg os på Facebook og Instagram