Julens forventninger

Det er os som voksne, der skaber børnenes forventninger til hvad jul er. Hvordan vi ønsker os at vores børn skal se tilbage på deres barndomsjul. Men hvordan undgår vi at skuffe dem i deres forventninger, samtidig med, at vi selv bevarer en smule af julestemningen?

Af Bonnie Jensen

Hvad er det for en jul, vores børn vil huske tilbage på som deres barndomsjul, når de selv engang skal til at holde jul? Er det mindet om julen, som mange fortravlede forældre opfatter den: Den stressede og overlæssede jul, hvor vi drøner rundt i et forsøg på at leve op til børnenes – eller måske i virkeligheden vores egne – forventninger om en rigtig jul? Er det bjerget af gaver under juletræet? Den årlige julekalender fra LEGO? Chokoladekalenderen? De daglige kalendergaver, og tv-reklamerne med alt det farvestrålende legetøj de skal
ønske sig? Eller er det juletraditionerne fra børnehaven med Luciaoptog, juleklip og fældning af juletræ i skoven?

Traditioner hjemme og ude

Vores børn holder jul flere forskellige steder med flere forskellige traditioner. Der er én jul hjemme hos mor og far, eller der er måske én hjemme hos mor og én hjemme hos far, og der er en anden eller tredje jul i børnehaven eller fritidshjemmet og klubben. Forvirrer det børnene, og overfører de forventningerne om, hvordan en rigtig jul skal være, fra hjemmet til børnehaven og omvendt?

Jeg vil vove den påstand, at børn er gode til at sortere i forhold til hvor de befinder sig. Det er måske lidt det samme som de forskellige regler hjemme hos mor og far og hos bedsteforældrene. De fleste børn ved godt at regler og traditioner er forskellige og det accepterer de.

Hvad er vigtigst for vores børns jul?

Julens forventninger

Jeg vil påstå at de fleste børn ønsker sig ret få ting for at en jul er vellykket: et par fine gaver og hyggeligt samvær med familien. For de mindre børn er det ofte det fine og knitrende gavepapir der trækker, imens det hos de større børn med alderen, bliver mere vigtigt at have et par traditioner, som f.eks. æbleskive-søndag, juletræsfældning, pynte juletræ en bestemt søndag i julemåneden eller konfektfremstilling.

Mange børnehaver og fritidshjem starter gaveproduktionen allerede i begyndelsen af november, og børnene kommer stolte hjem med pakken i hånden og kan næsten ikke vente til juleaften på at se hvor glade forældrene bliver for den fine hjemmelavede julegave. I nogle skoleklasser, tager de en juleindkøbs-dag, hvor klassen i samlet flok drager mod nærmeste storcenter og juleshopper.

Skru ned for stressen

Jeg elsker selv julen og alle de traditioner jeg efterhånden har fået skabt for mine egne drenge. Traditionerne, der dog har ændret sig en smule i takt med, at de voksede sig fra vuggestuebørn til de store teenagere, de nu er blevet. Men jeg har også med tiden lært, at selv om man lægger en masse planer, må man være parat til at ændre dem hen ad vejen. Man vil så gerne nå det hele, men det kan være svært, og det er her man skal stoppe op og vælge nogle lidt nemmere løsninger. Man vil jo gerne deltage i morgen-julehyggen i børnehaven, i klippe-klistre-hyggen i skolen, til gløgg-aften med vennerne og til søndags-kagebagningen med bedsteforældrene. Og det er her vi må prioritere.

Bevares, småkagerne smager da helt specielt når dejen er hjemmelavet, men kan med fordel sagtens købes færdiglavet og spist bliver kagerne med garanti. Julehyggen i skolen og i børnehaven kan enten mor eller far tage, det behøver jo ikke være begge forældre, der er repræsenteret alle steder. På den måde bliver der måske bedre tid og mentalt overskud, til en spontan tur på skøjtebanen eller julemarked i Tivoli, for de spontane indslag er faktisk også tit ret sjove.

Vi skal huske os selv på, at børnene som oftest er glade når bare man hygger lidt med dem, de laver ikke regnskab over alle de glippede arrangementer.