Julehygge med hele familien

Hvad passer bedre til julens dejlige hyggestunder end nybagte æbleskiver? Prøv denne lækre opskrift på hjemmelavede æbleskiver med kærnemælk.

Æbleskriver, ca 25 stk

Hjemmelavede Æbleskriver:

Ingredienser:

  • 300 g hvedemel
  • fintrevet skal af ½-1 ubehandlet citron
  • 1 ½ spsk. sukker
  • 1 knsp. fint salt
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 2 tsk. Dr. Oetker Vaniljesukker med bourbon vanilje
  • 1 tsk. Dr. Oetker Natron
  • 1 tsk. Dr. Oetker Bagepulver
  • 3 æg str. M/L
  • 4 ½ dl kærnemælk
  • 60 g smeltet smør, let afkølet
  • smør til stegning

Redskaber:

  • æbleskivepande
  • sprøjtepose

Bland hvedemel, fintrevet citronskal, sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker, natron og bagepulver sammen. Pisk med et piskeris for at fjerne eventuelle klumper i melet. Del æg i hvider og blommer. Kom æggeblommer og kærnemælk i melblandingen og pisk dejen sammen til der ikke er flere klumper. Pisk smeltet smør i. Pisk æggehviderne stive. Vend forsigtigt æggehviderne i dejen, pas på ikke at slå for meget luft ud. Kom dejen i en sprøjtepose.

Bag æbleskiverne i en forvarmet æbleskivepande. Kom lidt smør i hvert hul, fyld dej i hullerne. Når dejen har sat sig i kanten, så vend æbleskiverne ca. 90 grader, så de står skævt op i panden, sprøjt lidt mere dej i og vend æbleskiverne resten af vejen rundt. På denne måde bliver æbleskiverne mere runde. Bag æbleskiverne til de er gyldne.

Tip: Kom de hjemmelavede æbleskriver i et fad dækket med sølvpapir og lad dem holde sig varme i en ovn ved ca. 100 ºC imens resten bages færdig.

Tip: Server gerne de lune æbleskiver med flormelis og syltetøj. Prøv vores opskrift på cremet julemarmelade, den passer perfekt til æbleskiver eller find flere opskrifter og tips til syltning på vores temaside.

Brunkagemænd med chokolade

Brunkagemænd med chokolade, 80 stk.

Har du prøvet at dyppe en brunkage i chokolade? Det er virkelig lækkert! Her er brunkagemænd overtrukket med chokolade og pyntet med hakkede mandler.

Ingredienser:

  • 1 ½ tsk. Dr. Oetker Potaske
  • ½ dl koldt vand
  • 200 g smør
  • 200 g sirup
  • 200 g brun farin
  • 550 g hvedemel
  • 1 brev Dr. Oetker Brunkagekrydderi

Pynt:

  • 200 g mørk chokolade
  • 1 pose Dr. Oetker hakkede mandler

Redskaber:

  • kagerulle
  • Dr. Oetker kagemand udstikker sæt

Opløs potaske i vandet. Opvarm smør, sirup og brun farin i en gryde over middel varme til sukkeret er opløst. Rør den opløste potaske i gryden, lad derefter massen køle af. Bland hvedemel og Brunkagekrydderi og si det ned i smørblandingen. Ælt dejen godt sammen og del den i to portioner. Pak hver portion i en frysepose og tryk dem flade. Læg dem i køleskabet i ca. 2 timer, dejen skal have lov at sætte sig, men må samtidig ikke blive for hård, da den jo skal rulles ud.

Tænd ovnen på 180 ºC varmluft. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tykkelse på ca. 3 mm. Udstik kagemænd (vi brugte en udstikker med en højde på ca. 8 cm) og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Bag brunkagerne midt i ovnen i ca. 7-9 min. Lad kagerne køle helt af.

Pynt
Smelt eller temperer chokoladen over vandbad. Dyp hver kage i chokoladen i forskellige vinkler, ryst overskydende chokolade af og læg kagen på bagepapir. Drys med hakkede mandler. Lad chokoladen sætte sig, evt. kort på køl. Opbevar småkagerne i en lufttæt beholder.

Selvhærdende ler

Selvhærdende ler, 1 portion

Ja, man kan godt lave sit eget ler til dekorationer og det er nemt! Prøv den nemme opskrift med kun 3 ingredienser på hjemmelavet ler der hærder selv, uden brænding i ovn.

Ingredienser:

  • 1 dl vand
  • 40 g majsstivelse
  • 1 dåse Dr. Oetker Natron (140 g)
  • Majsstivelse til udrulning

Redskaber:

  • kagerulle
  • udstikker
  • sugerør

Kom vand, majsstivelse og natron i en lille tykbundet gryde eller kasserolle. Varm blandingen op under kraftig omrøring indtil den bliver tyk og får konsistens som en blød og lidt klistret modellervoks. Lad leret køle af, kom det evt. i køleskabet, hvis det skal gå hurtigt.

Ælt leret kort sammen og rul det ud i en tykkelse på 2-3 mm. Brug gerne lidt majsstivelse for at undgå at det klistrer fast til bordet. Udstik leret i forskellige figurer. Hvis dekorationerne skal op og hænge, så brug et sugerør til at lave et hul i figuren til en snor. Lad leret tørre natten over.

Du kan finde flere opskrifter og læse mere om Dr. Oetker produkter her på deres hjemmeside: www.oetker.dk