Pages Navigation Menu

Hvad skal der i madpakken?

Hvad skal der i madpakken?

Man vrider hjernen, og spørgerne ungerne: ”hvad kan i lide at få med i madpakken?”, for madpakker kan være trælse at smøre og kedelige at spise.

Af Henriette Rosenthal Muld

Det kræver energi at følge aktivt med en hel skoledag, og madpakken er brændstoffet der skal til, for at barnet kan holde dampen oppe. Men hvor kan det dog være svært at finde på inspirerende indhold til madpakken. Noget helt andet er, at barnets smag for madpakker nogle gange skifter fra den ene dag til den anden.

Fødevarestyrelsen har nogle idéer til madpakken og nogle af dem kan du læse her.

Snackgrønt er sprødt og lækkert. Skær gulerødder, agurker, peberfrugter, broccoli eller blomkål ud, og hav dem i en pose til hele dagen. Små tomater, radiser, sukkerærter og kogt majskolbe er også gode. Skal det være ekstra lækkert, kan du lave en dip til grønsagsstavene af drænet yoghurt eller A38, krydderurter som basilikum, purløg, eller persille, sennep, salt og peber

Vælg noget godt rugbrød, der egner sig til madpakken. Der er i de senere år kommet mange forskellige typer rugbrød på markedet. Skær brødet i tykke skiver eller lav klapsammenmad. Du kan også lave salater med fuldkornspasta eller fuldkornsris. Vælg produkter mærket med Nøglehullet eller fuldkornslogoet.

Frugt er let, friskt og sødt, og derfor en god afslutning på frokosten. Prøv med forskellig slags frugt. Æble, pære, banan, blommer, nektariner, klementiner og appelsiner er lige til at tage med i tasken. Prøv også udskåret ananas, kiwi og melon samt vindruer i en lille bøtte.

En fuldkornswrap kan fyldes med forskellige grøntsager, fisk eller kød, så det passer perfekt til en sund og nærende madpakke.

Det er en god idé at lave lidt ekstra til aftensmaden, som du kan bruge til at komme i madpakken dagen efter. Lav f.eks. ekstra frikadeller til madpakken eller en ekstra stor portion gulerodssalat.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Madkassen

Det er en fordel at have flere kasser, så man kan vælge den, der passer bedst til dagens madpakke.

Til rugbrødsmadder er det en god idé, at der er ruminddeling i kassen. Madkassen skal også tåle at blive tabt på gulvet uden at gå i stykker, og den må også gerne kunne tåle maskinopvask.

 En lækker, varieret og sund madpakke indeholder varer fra fem madvaregrupper som er:

●Brød – helst rugbrød eller fuldkornsbrød

●Grønt – gnavegrønt, salat eller pålæg

●Pålæg – kylling, kød, ost eller æg

●Fisk – mindst en slags fiskepålæg

●Frugt – det friske og søde

 

Følg os på Facebook og Instagram