Pages Navigation Menu

Husk cykellygterne!

Husk cykellygterne!

Efterårsmørket har sat ind, og på cykel i trafikken er vi næsten usynlige.

Af Dea Larsen

Vi kan lige så godt lære vores børn det fra starten! At huske cykellygterne, og at hvis man glemmer dem, må man trække cyklen.

Cyklistforbundet har listet en række gode råd op, så vi kan blive lidt klogere på, hvornår vi skal tænde cykellygterne, hvilke cykellygter der er lovpligtige og hvor de skal placeres på cyklen:

Lygtetændingstid – Hvornår skal jeg have lys på?

Alle cykler skal have lys på fra solnedgang til solopgang og i øvrigt i usigtbart vejr, for eksempel i tåge og tæt snevejr.

Lygtetændingstiden skifter med årets gang, og du kan desværre ikke regne med gadelygternes tændingstid.

Almindelig cykel: Hvilke lygter? 

En cykel med to hjul skal udstyres med mindst én forlygte og mindst én baglygte.

Cykel med mere end to hjul: Hvilke lygter?

På en cykel med mere end to hjul skal der være mindst én forlygte, som skal sidde højst 50 cm fra cyklens yderste venstre kant. Hvis cyklen er over 1 m bred, skal der være mindst to baglygter. Baglygterne skal sidde højst 40 cm fra kanten og med en indbyrdes afstand på mindst 60 cm. Er cyklen ikke over 1 m bred, kan man nøjes med én baglygte, som skal sidde enten midt bag på cyklen eller til venstre for midten.

Montering af lygter

Lygter skal monteres på cyklen og ikke på cyklisten. Lygter i bukselommen og omkring benet må ikke bruges alene, men gerne som supplement til de lygter, der sidder på cyklen. Baglygterne skal være monteret, så de lyser ret bagud, mens særligt kraftige forlygter gerne må lyse skråt nedad. Det væsentlige er, at lygterne ikke lyser ned i jorden.

Krav til lygter

En cykellygte skal være tydeligt synlig på mindst 300 meters afstand uden at virke blændende. 300 meters reglen er dog en tommelfingerregel – hvis det f.eks. er tåget, kan lygten selvfølgelig ikke ses på 300 meters afstand. Lygten skal desuden være synlig fra siden. En forlygte må gerne lyse gult, hvidt eller blåligt.

Hvis den lyser gult, må den ikke blinke. Hvis den lyser hvidt eller blåt, må den gerne blinke. Hvis lygten blinker, skal den gøre det med mindst 120 blink i minuttet.

Baglygten skal lyse rødt.

En baglygte må også gerne blinke. Det skal i så fald ske med mindst 120 blink pr. minut, hvilket er ret hurtigt.

Både for- og baglygten skal kunne lyse i 5 timer ved 5 graders varme.

 

 

Følg os på Facebook og Instagram