Pages Navigation Menu

Fødselsdagshjælpen

Fødselsdagshjælpen

Frivillig fødselsdagshjælper: Alle børn bør fejres

Anette Gjurup og flere end hundrede frivillige sørger for at børn i svært stillede familier kan fejre fødselsdag. Rigtig mange familier har brug for hjælpen, så Anette har travlt med at skaffe penge og flere hænder. Kendte musikstjerner støtter også den gode sag med en sang.

Af Hanne Vinther Mikkelsen

Forventninger, flag og fest. Først en fødselsdag for familien og senere for kammeraterne. Ønskerne er mange og dyre, og ofte bliver de opfyldt. En ny Nintendo eller Ipod, barbiedukker og bærbar computer. Sådan ser en fødselsdag ud for de fleste børn. Men på samfundets skyggeside står en stadig større flok børn, som slet ikke bliver fejret på deres fødselsdag. Det er ofte de samme børn, der heller ikke kommer med til kammeraternes fødselsdage. De har ikke råd til at give en gave eller bliver holdt udenfor, fordi de ikke selv inviterer. For Anette Gjurup, 38 og mor til to små drenge, var det ubærligt at vide, at mange børn ikke bliver fejret. Enten fordi, forældrene lever på fattigdomsgrænsen eller er udfordrede på andre måder.

– Jeg hørte om familier i mit område, der ikke kunne overskue eller havde råd til at lave noget ud af et af børnenes fødselsdag. Det lignede bare enhver anden dag. Det kom bag på mig, selv om jeg selvfølgelig godt vidste, at nogle har det svært. Prøv at forestille dig, at være det barn, som vågner om morgenen og ved, der ikke venter flag og gaver. Og som måske skal i skole senere og ikke har slik og invitationer med, ligesom de andre. Det kunne jeg ikke bare lukke øjnene for.

Fra ord til organisation Som iværksætter i reklamebranchen var der ikke langt fra ord til organisation for Anette. Hun stiftede Fødselsdagshjælpen. Først i det små. Hun ryddede garagen for alt, der kunne sælges og skaffede de første penge til fødselsdagspakker. – Fattige familier kan søge om julehjælp, men indtil nu ikke om fødselsdagshjælp. Men jeg synes, at fødselsdagen er lige så vigtig for hvert eneste barn. Så jeg gik i gang med at søge firmaer om penge og sponsorater. Heldigvis var der mange, som gerne vil støtte os. Men vi har virkelig brug for endnu flere.

I dag er der omkring hundrede frivillige i Fødselsdagshjælpen. Indsamlingen har bredt sig til loppemarkeder og salg af kager, specialdesignede øreringe, forklæder og t-shirts. En frivillig driver også en genbrugsbutik, hvor overskuddet går til Fødselsdagshjælpen.

Glæden er drivkraften Behovet for hjælp til børn i svært stillede familier stiger støt. På bare et år er der sendt flere end 600 fødselsdagspakker. En pakke med masser af sødt, sjovt og små overraskelser til børnene. – Selv om de fleste af os er småbørnsmødre og tit er trætte, når vi står og pakker til langt ud på aftenen, så giver det god energi at være med til at gøre en forskel. Vi er bare helt almindelige forældre, som kan se, at det her kontante projekt rent faktisk nytter. Jeg prøver altid at forestille mig det barn, som skal have pakken, og det giver et kick af overskud og vilje. For mig er det en gave, at kunne gøre nogle børn glade.

Diskret hjælp Som regel har Anette Gjurup og de andre frivillige ikke direkte kontakt med de familier, der får fødselsdagspakken. – Vi har et tæt samarbejde med socialrådgivere, som skaber kontakt til familier med behov. Det er vigtigt, at familien ikke føler sig som modtager af almisser, men at pakken er diskret og børnene behøver ikke at vide, den er sponsoreret. Nogle har ikke engang overskud til at tale med os eller møde os, men så laver vi aftalen med en socialrådgiver om, hvad pakken skal indeholde. Andre snakker vi selv med og hilser på, når vi kommer med pakken. For mange er det forbundet med tabu ikke at have overskud til at holde sit barns fødselsdag. Derfor er det vigtigt for os, at det er nemt og anonymt at bruge Fødselsdagshjælpen.

Sangstjerner støtter sagen For at brede budskabet ud har Anette Gjurup fået musikstjerner til at støtte sagen med en ny fødselsdagssang. Blandt andre Peter Belli, Sanne Salomonsen, Julie Bertelsen og Thomas Buttenschön, er med i Fødselsdagshjælpens All Stars, og synger med på ” Din dag” – Det er fantastisk, at så mange store sangere med det samme sagde ja til at være med. Peter Belli tøvede ikke, for han har selv haft en barsk barndom og var glad for at kunne hjælpe. Sangerinden Julie Bertelsen blev så begejstret, at hun har fået sin søster, som også er sangerinde, til at indspille en grønlandsk version.

Hele landet med Lige nu hjælper Fødselsdagshjælpen børn i seks kommuner. Men missionen og håbet er at nå ud i hele landet. For der er mange, som har brug for fødselsdagshjælpen. Så Anette Gjurup opfordrer andre til at starte lokalafdelinger. – Vi skal blive bedre til at se, hvordan naboen egentlig har det og hjælpe, hvis der er brug for det. Jeg synes ikke, vi kan være bekendt at lade børn i stikken i et samfund som vores. Jeg vil også gerne åbne andre menneskers åbne for, at man på den her simple måde, kan gøre en stor forskel og fejre alle børns fødselsdag.

Læs mere om Fødselsdagshjælpen på www.foedselsdagshjalpen.dk Her kan du støtte sagen ved at købe et gavekort eller donere penge. Det kan du også gøre ved at sende en sms til 1214, hvor du skriver hurra og støtter med 100 kroner.

Fødselsdagssangen” Din Dag” kan downloades på ITunes eller TDC Play for 8 kroner eller bestilles på CD for 50 kroner.

Følg os på Facebook og Instagram