Film skaber dialog og indblik

15

I mange familier fylder hverdagenes travlhed ofte meget, og det kan være svært at få talt ordentligt om de følelser, tanker og bekymringer, der fylder i barnets liv.

Af Henriette Rosenthal Muld

Svære følelser kan være udfordrende at sætte ord på, men nogle gange hjælper det at vende det hele på hovedet og bytte roller eller spille en helt anden, end man i virkeligheden er – ligesom i film.

Derfor har Psykiatrifonden lanceret Børnefilmskolen, hvor forældre og børn sammen kan skabe små filmværker. Man planlægger sammen, hvad filmen skal handle om, og der er masser af inspiration og værktøjer at hente på børnefilmskolen.dk.

Nana Voxtrup har sammen med sin søn Arthur lavet og uploadet en film om at flytte til udlandet. Begge syntes, at det var en god oplevelse, og det er slet ikke utænkeligt, at de laver endnu en. De har da også allerede temaet til et nyt manuskript i tankerne. Det er fodbold, som Arthur er meget optaget af for tiden.

– Vi brugte lang tid på at tale om, hvordan historien skulle fortælles i filmen, Arthur og jeg, for filmen var vores fælles projekt og skulle handle om, hvordan Arthur oplevede at flytte til et meget fremmed land.

Vi talte selvfølgelig meget om filmens indhold og manuskriptet, men vi skulle jo også planlægge selve formen og scenariet. Det var sjovt, og Arthur havde en helt klar idé om, at han gerne ville knipse med fingrene. Det havde han øvet sig på og syntes helt klart, at det ville have en god effekt i filmens skiftende scener. Så han besluttede sig for at øve sig endnu mere for at være helt klar til, at vi skulle i gang med at filme ham, hvor han som hovedrolleindehaver fortæller om sine oplevelser, da vi flyttede til Abu Dhabi. Det er der jo i sig selv god læring i – at når man gerne vil vise, at man er god til noget, kræver det, at man engagerer sig og øver sig i færdigheden.

Vi talte rigtig meget om, hvad han gerne ville fortælle, og jeg blev flere gange overrasket over, hvor forskelligt vi havde opfattet nogle af de forskellige udfordringer, vi mødte ved at flytte til udlandet. Nogle ting, som jeg troede var svære for Arthur, syntes han ikke var det store problem, og essensen af at lave sådan en film er jo netop, at man taler så utroligt meget sammen i processen. Det gik op for mig, at nogle af de bekymringer, jeg havde undervejs i Abu Dhabi om Arthurs skolegang og oplevelser i det hele taget, havde jeg nok i virkeligheden lagt i munden på Arthur, der viste sig i virkeligheden ikke at have været nær så bekymret. Jeg vil virkelig opfordre familier til at gå i gang med at lave film sammen. Efter min mening er det ikke selve slutproduktet, filmen, der er den største gevinst, men det at man, som familie, kan få talt om nogle ting og følelser, som ellers nemt drukner i hverdagens gøremål. Så hvis man aldrig når så langt som til at uploade sin film på børnefilmskolen.dk, har man stadigvæk fået meget forærende bare ved at planlægge og tale om indholdet. Men jeg vil da opfordre til, at man uploader sin film, for det er sjovt at se, hvordan andre har grebet det an. Man behøver ikke at være halvprofessionel filmklipper eller lignende for at lave en fin film, så det er bare at gå i gang, fortæller Nana, som også har skrevet et indlæg på sin blog om oplevelsen. Det finder du her http://voxtrup.dk/det-der-helt-specielle-rum-boernefilmskolen/

Gratis at bruge Børnefilmskolen

Det er ganske gratis at bruge Børnefilmskolen, og familier får adgang til et filmunivers, der bl.a. byder på videoer om, hvordan man kan spille skuespil, instruere og klippe film, øvelser, manuskripter, klippeværktøjer og meget mere. Gennem aktivitet på sitet kan man samle point, og mange point kan f.eks. udløse prisen ’Guldstjernen’ eller prisen for ’Månedens Film’.