Ferie med familien

17
Mom and son playing on a beach

…er mere og andet end – far, mor og børn – for i statistikkerne fylder singleforældre med deres børn en hel del.

Af Henriette Rosenthal Muld

Den traditionelle kernefamilie, findes stadigvæk i stor udstrækning, men en nyere undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik viser, at der blandt 800.000 børnefamilier, findes ikke mindre end 37 forskellige børnefamilietyper.

Den mest almindelige er, et forældrepar med fælles børn og de udgør over halvdelen af børnefamilierne i Danmark. Den næstmest almindelige familietype er en enlig mor med børn. Enlige fædre er der ikke så mange af, men de findes.

Summa Summarum, findes der en stor gruppe som af en eller anden årsag, er singleforælder. Måske på grund af et parforhold der er brudt op, eller som et helt bevidst valg om at få et barn ”med sig selv”. En tanke som i ”gamle dage” var uhørt, men som efterhånden ikke er så ualmindelig. I samme takt som gruppen af singleforældre vokser, er mulighederne og tilbuddene blomstret op til netop denne målgruppe.

Smid genertheden overbord

Ferietid er en skøn tid, men også nogle gange en udfordring, hvis man er singleforælder. Det er ofte dyrt at rejse på ferie, for hos nogle rejseselskaber udløses børnerabatterne ofte først, når man rejser to voksne sammen med et barn. Det kan synes uretfærdigt, men det er altså et faktum. Måske er der flere i bekendtskabskredsen der går og gemmer sig lidt med den ærgrelse. Kom ud ad busken og bekend kulør – måske ville det være hyggeligt, at slå pjalterne sammen med en anden singleforælder, og derved få en bedre pris på en ferietur, og til og med have nogle at dele hele rejseoplevelsen med.

Der findes også – efterhånden – flere rejsearrangører, der har fået øje på denne store gruppe rejselystne singleforældre med et eller flere børn. På disse ture møder man en masse ligesindede, som har samme lyst til, at møde andre singleforældre og sjove nye legekammerater til børnene.

En anden idé kunne være campingferie. Her er prisen den samme uanset hvor mange man rejser sammen. Det sociale samvær og fællesskabet er ofte langt nemmere at finde på en campingplads. Hvis man har svært ved at se sig selv som friluftstypen, der klemmer sig ind i et lille utæt topersoners telt, findes der masser af skønne campingpladser i både ind- og udland, hvor der står et fuldt monteret villatelt eller mobilhome, så man blot skal huske badetøjet og tandbørsten.

Eller hvad med at tage på festival rundt omkring i landet. Her kommer man ofte i snak med naboen og her kan der opstå masser af muligheder for nye oplevelser og hyggeligt samvær med nye bekendte. Og hvem ved? Måske ”risikerer” man også at møde en dejlig kæreste på sådan en rejse, andre får måske nye venner som de også kan dele de sjove ferieoplevelser med, når man lander igen hjemme i hamsterhjulet.

De fleste oplevelser er bare sjovere og mere berigende, når vi deler dem med andre.

Mød ny venner

Det skulle gerne være en hyggelig omstændighed, at have ferie sammen med familien uanset hvor mange medlemmer af store og små den tæller. Det er det bare ikke altid. Følelsen af ensomhed og måske endda skyldfølelse over at mangle en partner, kan snige sig ind og lægge en skygge over glæden hos singleforælderen.

Hvis man har lyst til et fællesskab, som ikke nødvendigvis betyder at finde en ny kæreste, findes der flere forskellige websites, ingen nævnt ingen glemt, søg på Nettet, hvor man enten selv søger det fælleskab, som man synes kunne være det rigtige, eller kigger på andres profiler og tager kontakt.

Det kan være, man møder nye venner som man kan slå følge med på tur til en god legeplads eller en skovtur med madpakker i rygsækken, eller hvis det må koste lidt, en tur i Zoo eller lignende. Det er ofte sjovere, at have andre at dele oplevelserne med, også når man efterfølgende mødes, og får sig et godt og billigt grin over fælles oplevelser.