Pages Navigation Menu

Et smukt syn

Et smukt syn

Fyrværkeri er et smukt syn på himlen nytårsaften, men det er ikke helt ufarligt at skyde det nye år i gang, hvis man ikke omgås fyrværkeri med forsigtighed.

Af Henriette Rosenthal Muld

Nytårsaften. Fest, god mad og rigeligt at drikke. Sådan lyder opskriften, i rigtig mange familier, på den aften, hvor vi byder et nyt år velkommen. I børnefamilier sitrer ungerne, for ”hvornår skal vi skyde rakker af?”. Granvoksne mænd forvandles til små børn igen, og kappes om at have aftenens største raket.

 

Reglerne for køb og brug af fyrværkeri

Du må købe fyrværkeri i perioden fra 15. december til og med 31. december.

Du må bruge fyrværkeri i perioden fra 27. december til og med 1. januar.

 

Fyrværkeri er ikke ufarligt

Fyrværkeri hører der til en vellykket nytårsaften, synes mange. Men ikke alle slipper gennem aftenen og natten uden at komme til skade.

Fra 31. december 2016 til og 1. januar 2017 kom 267 personer til skade i forbindelse med fyrværkeri. Det er i hvert tilfælde det antal, der blev behandlet på sygehusene i hele Danmark.

Mindst 37 var alvorlige og langt de fleste blev skadet af godkendte fyrværkerityper, hvor 117 kom til skade ved affyring af raketter.

Tre fjerdedele var mænd, og der var i alt 89 skader hos børn under 15 år, heraf 11 alvorlige. Briller blev anvendt hos knap 10 % af de alvorlige og 25 % af resten.

Derfor er det fortsat nødvendigt med fokus på både produktsikkerhed, korrekt antænding og beskyttelse – også tilskuere og børn.

 

Er din hund bange for fyrværkeri?

Her får du Dyrenes Beskyttelses gode råd, hvis du har en hund er bange for fyrværkeri.

Sørg for, at hunden får tilstrækkelig motion i tiden op til nytårsaften og på selve dagen.

Hav den i line, da den kan løbe væk, hvis den bliver forskrækket af f.eks. et højt brag. Leg desuden med hunden, og giv den forskellige små opgaver, f.eks. i form af søgeøvelser, så den bliver mentalt træt.

Tag aldrig hunden med ud, når fyrværkeriet er på sit højeste. Luft hunden tidligt på aftenen,

inden skyderiet starter, og luft den først igen næste morgen.

Undgå selv at skyde fyrværkeri af nær hjemmet, og aftal med naboerne, at de heller ikke gør det. Undlad af fyre bordbomber af.

Lad aldrig din hund være alene hjemme nytårsaften, og forlad aldrig hunden for at gå ud at se på fyrværkeriet. Du risikerer at få en hund, som både er angst for fyrværkeri og angst for at være alene hjemme.

Tag væk med hunden til et roligere sted, hvis du har forventning om, at der vil blive fyret meget fyrværkeri af, der hvor du bor – eller få hunden passet et roligt sted hos mennesker, som den kender.

Lad heller ikke hunden alene, hvis du ved, at det vil blive tordenvejr.

Træk gardinerne for vinduet, eller rul persiennerne ned i det rum, hvor hunden opholder sig under tordenvejr eller afskydning af fyrværkeri. Afspil eventuelt beroligende musik for hunden. Det gør den mindre opmærksom på lyde udefra.

Hvis hunden vil gemme sig, skal den have lov til det. Du kan eventuelt lave en lille hule til hunden i god tid inden nytårsaften, så den har mulighed for at vænne sig til den. Husk, at hunden skal have mulighed for at gå ind i og forlade hulen, som den har lyst.

Undgå at fare til vinduet, samt at virke spændt eller ophidset, når du hører et tordenskrald, eller når der bliver fyret fyrværkeri af. Optræd roligt og behersket. Hvis du selv er bange, vil hunden straks mærke det, hvorfor dens egen angst vil blive forstærket. Forsøg ikke at trøste hunden, hvis den bliver bange. Du må ikke afvise hunden, hvis den søger kontakt, men du skal ignorere den, og ellers opføre dig, som du plejer, idet du er rolig og afslappet. Hvis du trøster hunden, vil du forstærke både den adfærd, som hunden viser, og den angst, der er årsag til hundens adfærd.

Fem vigtige fyrværkeriråd

  • Brug altid beskyttelsesbriller
  • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  • Gå aldrig tilbage til en fuser

Kilde: Fyrværkeri.dk, Sikkerhedsstyrelsen, Dyrenes Beskyttelse.

Følg os på Facebook og Instagram