Pages Navigation Menu

En to tre…fem

En to tre…fem

Da Frederik var to år gammel, syntes hans forældre, at tiden var inde til at give ham en lillesøster eller -bror. Han var heldig, for han fik begge dele. Samtidig.

Af Henriette Rosenthal Muld

Maiken Buron og Christian er begge i starten af 30´erne. De er lykkelige, og nogle gange trætte, forældre til et par små spilopper på halvandet år og deres storebror på fire og et halvt år.

Da Maiken ventede Frederik stødte der komplikationer til graviditeten, og den lille fyr blev født seks uger for tidligt ved et akut kejsersnit.

Den lille drengs tilstand var yderst kritisk. Faktisk var han helt blå og livløs da han blev forløst, og først efter 20 minutter intensiv indsats kom der tegn på liv.

– I min graviditet, mærkede jeg hurtigt tegn på, at det var en lille aktiv baby jeg ventede mig. Han rumsterede meget rundt og jeg mærkede rigtigt ofte, at han hikkede inde i min mave. Da jeg i tre dages tid bemærkede, at han var blevet mere stille, blev jeg bekymret og fik en aftale om kontrol hos min jordemoder, der ”kørte en strimmel”. Den viste, at min baby ikke trivedes så godt længere, og pludselig blev der fuldstændigt stille. Hjertelyden dykkede fuldstændigt. Derfra gik det stærkt og Frederik kom til verden ved et akut kejsersnit, fortæller Maiken.

I dag er Frederik en lille glad gut, som dog er lidt udfordret. Som følge af sin tidlige fødsel, trives Frederik nemlig bedst med, at have en vis struktur i sin hverdag. På trods af det er han meget udadvendt og i høj grad en social lille dreng, der elsker at lege med sine venner.

Tillykke, I venter tvillinger!

Som sagt synes Maiken og Christian, efter et par år, at de har lyst og overskud til at udvide familien med en lillesøster eller -bror. Efter kort tid bliver Maiken gravid, og glæden er selvsagt stor i det lille hjem.

Da Maiken er forholdsvis kort henne i graviditeten, seks uger og fire dage for at være helt nøjagtig, opdager hun en blødning, som helst ikke skal være der. Fyldt med bange anelser haster hun fra sit arbejde, til en akut aftale hos en gynækolog, som er klar til at scanne.

Christian har, med bange anelser, smidt hvad han har i hænderne for at være med til scanningen.

Begge er de spændte på, hvad scanningen vil vise dem. Ingen af dem har dog fantasi til, at forestille sig udfaldet.

– I skal ikke være bekymrede. De har det begge to fint, siger gynækologen med et smil.

Christian taber sin Iphone på gulvet, om Maiken taber nærmest kæben. Begge to?

Ja, den er god nok. De venter tvillinger. I konsultationsrummet står luften stille og stilheden runger. Jamen det er jo skønt eller er det?

Ærlig bekymring

I tvilling-jordemodergruppen, som Maiken hurtigt bliver tilknyttet, er hun den eneste der fortæller om bekymring over at vente tvillinger. Kan hun og Christian rumme to babyer på en gang og samtidig have det nødvendige overskud til Frederik, som ikke må ”drukne” i familiens travlhed med de små nye? Hun fornemmer, at hendes ”medgravide” pipper rundt på en lyserød sky, men den sky har hun svært ved at få øje på i begyndelsen. Med tiden vender bekymringen sig heldigvis til en spirende glæde.

Med sin erfaring fra sin første graviditet, gør Maiken sig ikke det store håb, om at gå tiden ud i samtlige 40 uger – slet ikke nu hvor det er tvillinger der er på vej. Og hun får ret.

Så er det nu!

Cirka tre måneder før terminsdatoen, begynder den ene baby, Filippa, at vise tegn på at hun ikke trives så godt som sin bror, Victor. Hun vokser ikke helt som hun helst skal. To gange ugentligt bliver babyerne vægtscannet, så man er sikker på at kunne gribe ind, hvis den lille pige kommer i så dårlig trivsel, at det er nødvendigt.

En måned senere, vurderer man at Filippa til, at befinde sig i den tilstand der kaldes ”brainsparing”, hvilket betyder at hvis ikke fostret nok næring, begynder moderkagen at nedbryder sit eget væv og tilbyder sine proteiner og andre næringsstoffer til fostret. Tvillingerne skal ud nu. Endnu et kejsersnit er på tegnebrættet.

Tvillinger, begge to bittesmåBitte små tvillinger

I forhold til Frederiks fødsel, foregår forløsningen i en mere rolig stemning. Større er panikken heldigvis ikke.

Filippa er en lille splint på 1329 g. og 39 cm. Da hun kommer til verden er hun meget stresset af sin sidste tid, hvor hun så at sige, har kæmpet for livet i livmoderen.

Victor er lidt mere robust og vejer hele 1670 g. og er 42 cn. Lang. Han har til gengæld slugt fostervand under fødslen, så han må have antibiotika for at forebygge en eventuel infektion.

Nu starter de længste uger i den lille families tid sammen.

Mor og tvillingerne forbliver indlagt på hospitalet i ugevis. Heldigvis får Maiken lynhurtigt taget på, at give de små sondemad, og har rigtig god kontakt med sine miniaturebabyer.

Hver aften vinker Christian farvel med Frederik på armen, og når elevatordøren lukkes bag dem, stortuder Maiken af frustration og savn. Det er barskt for en mor, at måtte undvære sin ”storelille” søn.

– Jeg befinder mig i min egen lille verden på hospitalet, hvor al fokus er på at få tvillingerne i god form. De skal vokse sig store og stærke, så vi kan komme hjem og være en hel familie igen med ro omkring os. Christian er fantastisk til at være både ”mor” og far for Frederik i den periode, og det har nok knyttet et særligt bånd mellem dem.

Det er en stor dag, da vi bliver udskrevet og heldigvis får tvillingerne hurtigt en god sove- og spiserytme. Nu kan jeg igen være den mor, jeg gerne vil være for Frederik, og han elsker sine små søskende, fortæller Maiken.

Tvillinger, victorI dag er Maiken ikke bare mor men også dagplejemor for tvillingerne, der nu er halvandet år. Begge børn er, som følge af den tidlige fødsel, særligt sensitive. I Gladsaxe Kommune hvor familien bor, findes muligheden for dette og da hver tvilling ”tæller for to børn”. På grund af deres sensible sind passer Maiken kun sine egne børn. Hun mødes hver uge med andre dagplejemødre, for at børnene skal lære, at rumme en lidt større samling børn. Både Fillipa og Victor er nu oppe på, at kunne være med i gruppen i ca. halvanden time, før de viser tegn på stress. Med tiden håber Maiken, at de være der så længe, at de også kan snuppe deres middagslur sammen med de andre dagplejebørn. I det tidsrum udveksler dagplejemødrene nemlig erfaringer, og med sin pædagogiske baggrund og mor til tre har Maiken meget at byde på.Tvillinger, filippa

 

 

 

 

Brain-sparing er en mekanisme, der slår til, hvis blodet, der går fra moderkagen til fostret, ikke har nok næring. I så fald dirigeres blodet hen til de vigtigste organer i fostret, som er hjernen, hjertet og binyrerne.

Kilde: Videnskab.dk

Følg os på Facebook og Instagram