Mange danske husstande mangler røgalarmer

Juletidens mange lys øger risikoen for brand. I december måned stiger antallet af brande med næsten en tredjedel i forhold til resten af året, viser tal fra Danmarks Statistik. Mindre børn, emhætter og glemte gløder er risikofaktorer, mens du til gengæld kommer langt med en brandalarm og en danskvand til at slukke juletræet. Se her, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du hurtigt slukker ilden, hvis uheldet er ude.

Af Bonnie Jensen

Levende lys bør ikke efterlades uden opsyn, lyder hovedreglen. I praksis kan den dog være svær helt at efterleve, og heldigvis er der meget andet, du kan gøre for at forebygge, at der opstår brand. ”Når du laver juledekorationer, så anvend levende materialer, som skal have vand, så der er lidt vådt i bunden og brandrisikoen minimeres.

Brandfarlig advendskrans - Røgalarmer

Det er en god ide at anvende selvslukkende lys, selv om du ikke kan være 100 % sikker på at de slukker som de skal. Har du elektriske lys, så benyt kun godkendte lyskæder og kun til det, de er beregnet til, indendørskæder skal ikke ophænges udenfor. Vær også opmærksom på ikke at overbelaste din elforsyning ved at have mange lyskæder koblet til samme stik,” råder Linda Sachmann fra Helpan & Helpansafety, der til daglig underviser i bl.a. brandforebyggelse og -bekæmpelse.

Gode råd i tilfælde af brand

Hvis de levende lys på juletræet antænder træet, er en spand vand ikke det mest effektive til at slukke med. ”Det er bedre med en flaske danskvand, hvis åbning kan dækkes af en tommelfinger. Ryst flasken med bunden i vejret, og brug tommelfingeren til at fordele vandet ud i en vifte, når du sprøjter – på den måde kan man faktisk slukke et helt juletræ med en enkelt flaske. Men en vandkande med spreder er også effektiv” forklarer Linda Sachmann. Er det derimod frituregryden, der går ild i under klejnekogningen, skal man blot lægge låg på gryden, slukke for kogepladen – og slukke emhætten. Oppe i emhættens aftræk sidder nemlig en masse fedt, som nemt brænder, og pludselig er der måske ild på loftet – eller i lejlighederne ovenpå, hvis man bor i en etageejendom.

Lær børnene at omgås ild

Mindre børn og hundehaler udgør en særlig risiko for, at der opstår brand. Her er det vigtigt at placere lys, så de er uden for de helt smås rækkevidde, og sikre sig, at de fx ikke kan hive en dug med levende lys ned. Hundehaler har det med vifte og de kan nemt vælte et lys der står yderligt på sofabordet. ”Lær også børnene at omgås ild. Lad dem være med til at tænde stearinlys og mærke, at det bliver varmt og kan gøre ondt, så de får respekt for ilden. Og hvis der har været gået ild i fx en sofa, så sørg altid for at pøse masser af vand på. Selv om man tilsyneladende har slukket branden ved at kvæle den med en pude, kan der være gløder tilbage, som ligger og ulmer mange timer efter,” pointerer Linda Sachmann.

Brandalarmer redder liv

Mere end 50 danskere dør hvert år i brande. Flere af de liv kan reddes med en velfungerende røgalarm. Røgalarmer kan også forhindre store omkostninger forbundet med materiel skade ved brande. En røgalarm skal i første omgang sikre, at beboere bliver advaret og kommer i sikkerhed i tilfælde af brand, men ved at opdage en brand, inden den får lov til at sprede sig, kan man samtidig undgå den store materielle skade, på f.eks. uerstattelige minder som familiealbums og arvestykker.

Hvert år udbetales der tre milliarder kroner i erstatning for brandskader, viser tal fra Forsikring og Pension. “En røgalarm giver tid til at reagere. Det kan enten sikre, at man kommer i sikkerhed i tide, eller at man simpelthen kan nå at slukke branden, inden den spreder sig. Det afhænger af brandens alvor. Men det er veldokumenteret, at røgalarmer redder liv,” siger Peter Hofman-Bang, overingeniør i Sikkerheds Branchen. Seneste undersøgelse fra Beredskabsstyrelsen viser, at der kun er røgalarmer hos 15 procent af de danskere, der omkommer i brand. Det tal er væsentligt lavere end gennemsnittet i befolkningen, hvor godt 75 procent har en røgalarm.

Tjek holdbarhed på brandalarmen

“I første omgang handler det om, at en fjerdedel af danskerne ikke er sikret med en røgalarm. Har man først en alarm, er man nået et stort stykke af vejen. Om det så er en alarm fra det lokale byggemarked til 100 kroner eller et mere avanceret system er i første omgang ikke det afgørende.

Røgalarmer, Elektriker instalere Røgalarm

Det vigtigste er at batterierne i brandalarmen stadig virker. Mange danskere lever med en falsk følelse af tryghed. En brandalarm holder typisk i 10 år. Mange har købt et hus eller en lejlighed, hvor der allerede sidder brandalarmer. Så glemmer man, at de måske allerede har siddet der i mange år og ikke virker. Teknologien er også kommet langt de seneste ti år. I dag kan man for eksempel købe alarmer, der er forbundet. Så når alarmen starter i ét rum, bliver man advaret i alle rum.

Laveste antal i Skandinavien

I flere sammenlignelige lande er antallet af røgalarmer væsentligt højere end i Danmark. I Norge er det ifølge den norske brandmyndighed “kun” en tiendedel, der ikke har en røgalarm. I Norge og Sverige er det lovpligtigt at have en røgalarm, mens det i Danmark kun er lovpligtigt for bygninger opført efter 2004.

Hvis man ikke allerede har en brandalarm, bør man få én. De fleste mennesker, der omkommer i en brand, dør af kulilten i røgen, som gør dig sløv og træt. Uden brandalarm risikerer man at sove ind i døden, hvis branden opstår fx om natten. Og hvis man har været i et lokale med røg og efterfølgende mærker hovedpine og træthed, skal man tage på hospitalet og blive tjekket – det er nemlig de første tegn på en kulilteforgiftning.

Gode råd om røgalarmer:

  • Sørg for at have mindst én røgalarm i hjemmet og minimum én per etage, hvis du bor i et hjem med flere etager.
  • Placer alarmer i loftet, da røg stiger opad.
  • Placer alarmer så langt som muligt fra vægge og hjørner, minimum 50 centimeter.
  • Sørg for at have mindst én røgalarm i hvert soveværelse. På den måde er alle beboere sikret, selv mens de sover.
  • Test dine røgalarmer en gang om måneden.
  • Batteriet i røgalarmer har en levetid på omkring et år. Gør det til en vane med en årlig dag, hvor batterierne skiftes ud. For eksempel op til julen.
  • Udskift røgalarmer med mellemrum. Levetiden for en røgalarm er typisk ti år.
  • Teknologien er nået langt de seneste ti år. Led altid efter alarmer, der er indbyrdes forbundet. På den måde bliver du advaret, uanset hvor i hjemmet du befinder dig.

Kilde: Danmarks Statistik, Helpan Safety og Forsikring og Pension