Bryd tabuet…

Inkontinens, også kaldet ”folkesygdommen, man ikke taler om”, er en tabuiseret sygdom, og mange føler, at det er frygteligt pinligt ikke at kunne styre sin vandladningstrang. Der er heldigvis gode chancer for at få afhjulpet problemet. Alligevel, er mange kvinder længe om at komme afsted til lægen.

Af Henriette Rosenthal

Jeg tisser i bukserne. Den sætning er rigtig svær at sige højt, men hvis du er en af dem, der kæmper med at holde dig tør, så skal du vide at du ikke er alene. Ifølge Inkontinensforeningen lider omkring 400.000 danskere af inkontinens.

Inkontinens er et stort tabu i hverdagen

Det hæmmer hurtigt hverdagen og bevægelsesfriheden, når man er bange for at tisse i bukserne i fuld offentlighed.
Det er det ultimative kontroltab og utroligt ydmygende når man pludselig, helt uden forvarsel, kan mærke urinen sive ned ad benene, og plamagen på tøjet langsomt bliver større og større. For at undgå at havne i suppedasen med våde bukser, isolerer kvinden der slås med inkontinens sig ofte, og spinder et net af ensomhed omkring sig.

Fordi det, for de fleste, føles så skamfuldt, kan de være svært at ”få hul på bylden”, men man er nødt til at starte med at besøge sin læge – og bare rolig, her er det hverken pinligt, eller noget de ikke har hørt om før. Hos lægen bliver man henvist til en gynækolog, som hjælper med at udrede hvilken form for inkontinens der er tale om, for der findes to forskellige typer:
Stressinkontinens som optræder når man hoster, hopper og nyser, samt urgeinkontinens, som betyder at: når jeg skal, så skal jeg. Stressinkontinens rammer særligt yngre kvinder.

Der findes ikke altid en årsag til inkontinens. Der er forskellige faktorer der kan øge muligheden, for eksempel overvægt, bronkitis eller fødsler af store børn ligesom østrogenmangel hos ældre kvinder kan spille ind. Men der findes der også masser af tilfælde, hvor der ikke er nogen umiddelbar grund. Hvis du er en af dem der lider af inkontinens, så skynd dig til lægen. Hellere før end senere, for der kan sagtens være en behandlingsmulighed, du kan have gavn af.

Hvad er Bulking?

Bulking er et lille effektivt indgreb, men en utroligt effektiv behandlingsmetode. Bulking udføres med en injektion. Under lokalbedøvelse indsprøjtes et fyldstof i urinrørets væg, således at man genskaber lukkefunktionen. Det kan sammenlignes med at udskifte en pakning i en vandhane. Indgrebet tager kun 10 – 20 minutter og det er derfor ikke nødvendigt at blive sygemeldt i ugevis i forbindelse med indgrebet. En lille mængde fyldstof som sprøjtes ind i urinrørets væg. Bulken kan gå i stykker, hvis det er placeret for yderligt, men ikke med andre gener end at inkontinensen vender tilbage og behandlingen må gentages.

Hvad er en TVT operation?

En TVT operation er lidt speciel, forstået på den måde, at kirurgen lægger to små snit i huden over skambenet, og et snit i toppen af skeden. Fra skeden og på hver side af urinrøret, fremføres to ”spyd”, som i hver ende har et bændellignende bånd. Ved hjælp af spyddene, trækkes båndet op på hver side af urinrøret, så båndet ligger kommer til at ligge under urinrøret. Båndet skal ligge frit under urinrøret, idet det er meningen, at det kun er ved fysiske anstrengelser båndet skal forhindre urinrøret i at åbne sig. Indgrebet kan gøres i både fuldbedøvelse og i lokalbedøvelse.

Efter operationen skal man normalt sygemeldes i to uger. Personer med meget tungt, fysisk arbejde sygemeldes op til fire uger. Der er som ved alle andre operative indgreb, en risiko for at der kan opstå komplikationer, oftest blodansamlinger, blodprop, infektion eller lokal irritation i vævet omkring båndet. I sjældne tilfælde medførende at båndet arbejder sig igennem vævet og bliver til gene i form af smerter eller ved samleje.

Husk at knibe

Man har de samme bækkenbundsmuskler hele livet, så det er vigtigt, at vedligeholde sin knibeevne ved at bruge sine bækkenbundsmuskler dagligt, det vil sige, at man skal huske at knibe før og under hvert eneste host, nys og løft. Særligt er det også vigtigt, at man undgår forstoppelse og kronisk hoste, da disse to ting er særligt belastende for vores bækkenbund. Knibeøvelser kan betale sige hele livet, så det er aldrig for sent at gå i gang med at træne. Bækkenbundstræning hver dag kan være med til at reducere inkontinens.

Kilde: Sundhed.dk

Manglende kropskontrol

Et stort antal kvinder lider af inkontinens. Mange føler sig skamfulde og vil helst ikke tale om det. Måske hænger det sammen med en indgroet opfattelse fra vores barndom af, hvor stor betydning det har, at kunne kontrollere sin tissetrang. Der er afholdt mange festlige scenarier, når et barn for første gang har tisset i potten, så det er måske ikke så mærkeligt, at vi føler manglende kropskontrol som en skamfuld affære.

Der findes to former for inkontinens

• Stressinkontinens som optræder når man hoster, hopper og nyser. Stressinkontinens rammer særligt yngre kvinder, og det er utroligt invaliderende.
• Urgeinkontinens (overaktiv blære) som betyder at: når jeg skal, så skal jeg.

Hvis du vil vide mere kan du løse vores andre artikler om inkontinens her eller melde dig ind i denne lukkede gruppe kun for kvinder https://www.facebook.com/groups/1669526226669222/ Ansøg medlemskab og få bl.a. gode råd, i gruppen der hedder inkontinens.stop