Pages Navigation Menu

Børns leg og udvikling

Børns leg og udvikling

Leg og udvikling

Leg er en alvorlig sag, og ikke bare den rene leg, for det er her børn i alle aldre udvikler sig både motorisk og socialt.

Af Bonnie Jensen

For børn kommer legen som en naturlig del af deres liv og ændrer sig i form, i takt med barnets alder. Det er når børn leger sammen, de opdager værdien af at indgå i fælleskaber og at blive rummelige i forhold til hinanden. Vi bruger gerne vores sidste sparepenge på at købe nyt legetøj til vores børn. En gang imellem kommer vi til at skyde lidt over målet, for en baby på fire måneder kan dybest set ikke håndterer en flok farveblyanter eller en elektrisk togbane på flere kvadratmeter.

Gode råd ved køb af legetøj

Legetøj kan være med til at udvikle barnets sanser og motoriske evner, husk dog at tjekke at legetøjet er solidt lavet ved at hive i hjul, øjne, næser og andre smådele. Hvis du kan hive det af, så kan et barn også. Børn under tre år undersøger alt ved at putte det i munden. Vælg derfor legetøj uden små dele til børn i den aldersgruppe. Undgå legetøj, der afgiver høje lyde. Og køb kun legetøj med CE-mærket. Mærkning og advarsler skal være på dansk. Køb legetøj, der passer til barnets alder, evner og udviklingstrin. Du kan som regel finde oplysning på pakningen af legetøjet hvilken aldersgruppe, det er beregnet til.

Køb altid legetøj af god kvalitet, det er godt produktudviklet og giver en bedre legeværdi for børnene, og holder længere, og kan dermed gå i arv til mindre søskende..

Til små børn (nul til tre år) bør man vælge legetøj, som tager udgangspunkt i virkeligheden. Små børn arbejder hårdt på at lære at begå sig i den virkelige verden. Fx legetøjskøkkener, gyngeheste, tøjdyr, små biler og dukker.

Sørg for at børnene ikke kun har legetøj af plast. Der skal også være legetøj af træ, metal, skind osv.

Større børn leger både ud fra en fantasiverden og en verden, der ligner virkeligheden. Lego brandstation eller Belville er fra den virkelige verden. Power Rangers er fantasiverden. Giv børnene noget fra begge verdener.

Dukker behøver ikke absolut at kunne skrige og tisse. Specielt ikke til små børn, der alligevel ikke kan bruge dukker fyldt med elektronik.

Børn har behov for legetøj fra alle fem hovedkategorier: Mennesker, dyr, redskaber, systemer/strategier og naturting.

Vær ikke bange for at give børnene køns-specifikt legetøj.

At lege med andre børn er vigtigt for legen, vælg også legetøj, hvor to børn kan lege sammen med hver sin hovedrolle. 10: Spil er også legetøj. Spil er imiteret virkelighed, hvor man lærer at vinde og tabe. Lærer, at man er god til nogle spil, og andre er bedre til andre spil – ligesom i livet.

Kilde: Legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold

Følg os på Facebook og Instagram